Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

28 Iunie 2016
Vizualizari: 951
Comentează add

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut Marii Britanii să-şi clarifice cât mai repede situaţia după votul la referendum în favoarea ieşirii din UE.

Juncker a cerut M. Britanii să "clarifice cât mai rapid situația" #BREXIT

cerasela-radulescu-bruxelles

Jean Claude Juncker. Foto: Arhivă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut Marii Britanii să-şi clarifice cât mai repede situaţia după votul la referendum în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Vorbind la o dezbatere în Parlamentul European, înaintea unui summit de două zile care începe astăzi la Bruxelles, el a anunţat că le-a interzis comisarilor europeni orice fel de discuţii cu reprezentanţii Marii Britanii înainte ca Londra să ceară oficial părăsirea spaţiului comunitar.

Parlamentul urmează să adopte o rezoluţie privind rezultatul referendumului din Marea Britanie, subiect care se va afla şi în atenţia şefilor de stat şi de guvern.

Dezbateri aprinse în Parlamentul European, liderii principalelor grupuri parlamentare exprimându-şi susţinerea pentru proiectul european.

"Este nevoie de o clarificare urgentă a situaţiei Marii Britanii", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în faţa eurodeputaţilor. "Nu ne putem afla într-o stare de incertitudine prelungită. Doresc ca Marea Britanie să-şi clarifice poziţia rapid".

Liderul Partidului Independent al Marii Britanii, Nigel Farage, a aplaudat ironic intervenţia preşedintelui Comisiei, iar Juncker i s-a adresat în engleză: 

Jean Claude Juncker: Sunt într-adevăr surprins că sunteţi aici. Aţi făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii. Poporul a votat ieşirea. Atunci de ce vă mai aflaţi aici?  L-a întrebat Juncker pe Farage.

"Guvernul britanic, sunt de acord că trebuie să activeze articolul 50" - a spus deputatul eurosceptic Nigel Farage, care a continuat polemica aprinsă cu eurodeputaţii, acuzându-i că nu sunt în stare să aibă o ocupaţie, iar aici a fost nevoie de intervenţia preşedintelui Martin Schultz.

Declaraţiile lui Farage au fost respinse prin huiduieli de către mai mulţi eurodeputaţi după ce le-a propus să negocieze cu Marea Britanie ca un membru din afara UE, în funcţie de cerinţele Londrei, şi nu altfel.

Trebuie să acceptăm decizia de la referendum, dar decizia a fost făcută în urma unei campanii negative, o propagandă, au spus liderii socialiştilor, popularilor şi ai ALDE.

E nevoie ca această incertitudine creată să se termine imediat şi să fie invocat articolul 50 din tratat, au  mai spus liderii principalelor grupuri parlamentare.


Etichete brexitconsiliul europeiparlamentul europeanmarea britaniejean claude junckeruereferendumbruxellesnigel faragealdearticolul 50

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live