Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Lina Grâu, Chişinău

4 August 2010
Vizualizari: 1673
Comentează add

Un studiu recent al Băncii Mondiale a plasat Republica Moldova printre statele în care nivelul economiei la negru reprezintă jumătate faţă de produsul intern brut.

Jumătate din Republica Moldova lucrează fără acte

lina-grau-chisinau

Foto: Agerpres.

Un studiu recent al Băncii Mondiale spune că în Republica Moldova, nivelul economiei la negru este la jumătate din produsul intern brut.

Specialiştii instituţiei financiare internaţionale afirmă că principalul motiv pentru care se poate ajunge la o asemenea situaţie este obişnuinţa companiilor de a răspunde prin evaziune fiscală la politicile guvernamentale de fiscalitate excesivă.

În clasamentul regional al ţărilor în tranziţie, care include 21 de state din Europa de Est şi Asia Centrală, Republica Moldova ocupă poziţia a 18-a, depăşind cu doar o treaptă ţările cu cea mai înaltă rată a economiei la negru precum Georgia, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Studiul prezintă estimări ale economiilor pentru 162 de ţări

Statele cu cea mai mică rată a economiei la negru din produsul intern brut sunt Elveţia, SUA şi Austria, unde acest indicator este sub 10%.

La celălalt pol sunt Azerbaidjan, Bolivia şi Georgia, care au o pondere a economiei la negru estimată între 60% şi 70% din PIB.

Studiul constată că oamenii de afaceri se angajează în activităţi economice ilegale, mai ales ca răspuns la acţiunile guvernului, în special la cele de impozitare şi reglementare excesivă, teză confirmată şi de preşedintele Comisiei pentru economie, buget şi finante a Parlamentului de la Chişinău, Viaceslav Ioniţă.

Oficialul subliniază totuşi faptul că în condiţiile unei sărăcii accentuate, mai ales în localităţile rurale, economia la negru este şi o modalitate de a supravieţui pentru cei care nu se pot angaja.

Viaceslav Ioniţă a subliniat că din forţa de muncă de două milioane de oameni puţin peste 700.000 de oameni sunt angajaţi cu acte.

Potrivit oficialului "economia la negru rezolvă problema societăţilor sărace, oamenii îşi găsesc un loc de muncă", dar nu reuşeşte să şi rezolve problemele acestora.

"Unicul lucru rău este că statul nu are venituri de pe urma activităţii acestor oameni", a mai precizat Viaceslav Ioniţă.

În ceea cepriveşte companiile mari şi prospere care practică evaziuni şi salarii în plic, Viaceslav Ioniţă promite că  guvernarea democratică va face ordine în domeniu şi în doi-trei ani va reuşi să responsabilizeze agenţii economici, în aşa fel încât Republica Moldova să reintre şi din acest punct de vedere în normalitate.


Etichete Republica MoldovaPIBfiscalitateeconomieChişinăuEuropaBanca Mondială,Viaceslav Ioniţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live