Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Geanina Buftea

19 Martie 2017
Vizualizari: 565
Comentează add

Este şi cazul lăcaşului de cult din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, judeţul Neamţ, ce datează din secolul al XVII-lea.

Județul Neamț: Monument istoric deosebit stă să se prăbuşescă

geanina-buftea

Arhivă foto: Adrian Lungu

Numeroase monumente istorice stau să se prăbuşescă, iar autorităţile par să nu aibă soluţii pentru salvarea lor.

Este şi cazul lăcaşului de cult din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, judeţul Neamţ, ce datează din secolul al XVII-lea.

După încă o iarnă a devenit un pericol pentru pacienţi şi cadrele medicale.

Săptămâna trecută a mai fost tras un semnal de alarmă la Prefectura Neamţ. Directorul Direcţiei pentru Cultură, Roxana Josanu, spune:

Roxana Josanu: Biserica a crăpat în două ca urmare a cantităţii mari de precipitaţii din iarna aceasta şi ploile din toamnă. În momentul în care malul s-a îmbibat cu apă, ea s-a fracturat în două, pur şi simplu la mijloc, şi există riscul ca jumătate din biserică să se ducă în râpă. Deja a existat o prăbuşire a peretului din spatele bisericii.

În 2009, Primăria comunei Alexandru cel Bun a demarat împreună cu proprietarul, Mănăstirea Bisercani, proiectul de restaurare şi reabilitare în baza promisiunilor de finanţare venite din partea autorităţilor centrale. În februarie 2014, obiectivul a fost preluat în concesiune de Compania Naţională de Investiţii în vederea includerii în Programul de intervenţie în primă urgenţă, la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public. În 2016, obiectivul a trecut din nou în proprietatea Mănăstirii Bisericani, care nu are fondurile necesare investiţiei.

Stareţul Serfim: Ce depinde de noi, am făcut toate demersurile, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului, pentru a interveni. Rezultatele au fost că nu sunt fonduri şi să aşteptăm.

Una dintre soluţiile de finanţare care ar putea salva monumentul este Fondul de Rezervă al guvernului. Problema a ajuns şi în atenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, însă nu s-a luat deocamdată nicio decizie.


Etichete monumente istoriceprabusireautoritatineamtspitalpacientibiserica

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live