Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 19 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

19 Iulie 2019
Vizualizari: 268
Comentează add

Judeţul Mureş este afectat de ploile abundente din acest an

radiojurnal

În judeţul Mureş ploile abundente din acest an au pus în pericol recolta la unele fructe şi legume. De teamă că umezeala excesivă din sol ar putea favoriza apariţia dăunătorilor, agricultorii se pregătesc să investească mai mult în tratamente de specialitate, acest lucru s-ar putea reflecta însă în preţul produselor, după cum transmite corespondentul RRA Marcela German.
Reporter: Bilanţul Direcţiei Agricole arată cantităţi triple care au afectat unele culturi. Din cele peste 400 de hectare calamitate doar în ultima lună, jumătate sunt cu sfeclă, spune adjunctul Direcţiei, Ileana Guşatu.
Ileana Guşatu: Avem soia, grâu, porumbul 42 de hectare, lucerna, rapiţa 125 de hectare, legume pe o suprafaţă de 7 hectare. Din fericire, încă nu au apărut bolile, pentru că perioadele acestea cu ploi au fost intercalate şi cu perioade mai puţin ploioase şi chiar ploile au ajutat cultura de porumb, care era puţin întârziată.
Realizator: Legumicultori se plâng că după ploi sunt nevoiţi să intensifice tratamentele, iar investiţiile se vor reflecta în preţul produselor.
-: Eu fac de 25 de ani treaba asta. Când vedeţi dumneavoastră că nu plouă nu trebuie să stropeşti nimic, nu ai probleme cu nimic. Cum au dat ploile, s-a dus tot. De exemplu, mie anul acesta, din 3.000 de plante, 1.500 le-au ars. Am doi vişini în grădină, zici că ai turant apă fiartă pe ei.
Realizator: Şi livezile de meri au fost afectate, în zone precum Batoş, spune Grigore Ardelean.
Grigore Ardelean: Cantitatea de precipitaţii a fost însemnată în perioada de înflorire, neavând loc polenizarea, numărul de fructe este mai redus. Datorită ploilor frecvente numărul de tratamente a fost mai redus, bolile îşi facă apariţia, deci, o să fie de calitate mai slabă fructele, să zic aşa.
Realizator: Judeţul Mureş are o suprafaţă agricolă de peste 400.000 de hectare, din care 33% cu porumb, urmate ca întindere de culturile de grâu, orz, sfeclă de zahăr şi rapiţă.


Etichete inundatii Murseaverse Mures

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live