Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Campanii şi Evenimente

Autor

Titus Stoichiţoiu, Târgu Jiu

16 Mai 2013
Vizualizari: 1703
Comentează add

Petrol, gaze, cărbune, energie electrică - acestea sunt elementele constitutive ale economiei Gorjului, în timp ce oraşul Novaci rămâne patria oierilor.

Judeţul Gorj Judeţul Gorj - Conține audio

titus-stoichitoiu-targu-jiu

Petrol, gaze, cărbune, energie electrică - acestea au fost şi încă mai sunt elementele constitutive ale economiei Gorjului. Adaptându-se la realităţile de astăzi, judeţul de lângă Parâng şi Vâlcan caută să-şi pună în valoare şi resursele turistice - suficiente în această parte a ţării -, acordând atenţie dezvoltării şi modernizării infrastructurii existente.

Audio: O posibilă imagine a Gorjului din ultimii ani, ne este prezentată de Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean.


Valea Motrului nu mai reprezintă ceea ce se chema, nu demult, un mare bazin carbonifer al ţării. Leurda, Lupoaia, Roşiuţa, Ploştina, Horăşti, sunt mine care şi-au încetat activitatea în ultimii ani. Vremea recordurilor de tehnică sau de producţie minieră în abataje a trecut.

Audio: Ce mai înseamnă acum municipiul Motru.

Grupuri de turişti, mai mari sau mai mici, aflaţi în tranzit prin Gorj, găsesc felurite oferte, de interes pentru cunoaşterea acestei vetre de ţară.

Monumente istorice şi de artă, case memoriale, mânăstiri, biserici din lemn, peşteri, îi aşteaptă pe vizitatori cu porţile larg deschise.

Punctul de atracţie însă, pentru români şi străini, rămâne Ansamblul Sculptural "Constantin Brâncuşi".

Mulţi doresc să admire capodoperele marelui artist, plecând de la Masa Tăcerii, pe Aleea Scaunelor până la Poarta Sărutului, pe Calea Eroilor - fără a ocoli Biserica Sfinţii Apostoli de pe Axă - pentru ca în final să ajungă la Coloana Infinitului.

Rămân apoi, ca puncte de atracţie, zona Rânca, pensiunile agroturistice din Polovragi, Novaci, Baia de Fier şi Tismana, Transalpina - drumul care uneşte Gorjul cu Alba şi Valea Lotrului şi a cărui redeschidere oficială este programată pentru astăzi.

Audio: Reportaj despre Ansamblul Sculptural "Constantin Brâncuşi".

Ca o alternativă la programele de restructurare ce au avut şi au loc în Gorj, Parcul Industrial din oraşul Bumbeşti-Jiu a atras câţiva investitori de marcă din România şi din străinătate.

Audio: Reportaj despre orasul Bumbesti.

Gorjul e împânzit de panouri fotovoltaice, luând o serioasă opţiune pentru producerea energiei verzi. Localităţile Arcani, Ciuperceni, Turceni şi altele au sau vor avea asemenea panouri care transformă energia solară într-una ecologică. Se asigură locuri de muncă, deşi sunt gorjeni care nu agreează această idee.

Audio: reportaj despre energia verde produsa in Gorj.


Oraşul Novaci din Gorj a fost şi rămâne drept patria oierilor. Meşteşugurile şi mica industrie mai pâlpâie încă, amploarea după 1990 luând-o însă creşterea animalelor, în general, a oilor, în special. Munţii sunt aproape, goluri alpine propice păşunatului - cu duiumul. Hărnicia, spiritul gospodăresc, dragostea pentru păstrarea, din generaţie în generaţie, a unei îndeletniciri milenare, au făcut ca, la Novaci, mulţi orăşeni să ajungă ciobani de renume.

Audio: Reportaj despre oraşul Novaci.


Etichete România la ziGorjNovaciConsiliul JudeţeanConstantin BrâncuşiMotru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live