Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Campanii şi Evenimente

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

2 Aprilie 2013
Vizualizari: 6740
Comentează add

Populaţia judeţului este de peste 450.000 de locuitori, care trăiesc în 78 de unităţi administrativ-teritoriale (2 municipii, 5 oraşe şi 71 comune).

Judeţul Botoşani Judeţul Botoşani - Conține audio

gina-poenaru-botosani

Oraşul Botoşani. Foto: primariabt.ro.

Situat în partea de Nord- Est a ţării, între Siret si Prut, la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova judeţul Botoşani se întinde pe o suprafaţă de aproape 5.000 de kmp şi ocupă 2% din teritoriul naţional.

Populaţia numără peste 450.000 de locuitori, care trăiesc în 78 de unităţi administrativ-teritoriale (2 municipii, 5 oraşe şi 71 comune).

Restructurarea economică din ultimii 20 de ani a făcut ca în prezent numărul salariaţilor săreprezinte doar doar o treime din populaţia activă a judeţului. Judeţul Botoşani se află în cea mai săracă zonă a Europei şi suferă din punct de vedere financiar la toate capitolele, implicit la gradul de dezvoltare.

La sfârşitul anului trecut, judeţul Botoşani avea un PIB/capita de 2.700 euro, jumătate faţă de PIB-ul mediu la nivelul ţării.

Rata şomajului a fost, anul trecut, de 5,9%.

Este, însă, un judeţ bogat din punct de vedere cultural.

Botoşaniul a fost şi rămâne un centru al culturii româneşti. Viaţa culturală a judeţului este puternic marcată de cele patru mari genii care s-au ridicat de pe aceste meleaguri: „poetul nepereche”, Mihai Eminescu, muzicianul George Enescu, istoricul Nicolae Iorga şi pictorul Ştefan Luchian.

Tot aici s-au născut biologul Grigore Antipa, matematicianul Octav Onicescu, fizicianul Dimitrie Negreanu, scriitorul şi istoricul Barbu Lăzăreanu, dramaturgul Mihail Sorbu, renumitul Al. Grigore Ghica, regretatul scriitorşi actorul Al. D. Lungu, şi alţii.

Apa continua sa fie o problema pentru sute de localitati din judetul Botosani

Jumatate dintre acestea nu beneficiaza de apa potabila in retele publice, doar 5% au si sistem de canalizare, iar acolo unde ajunge, apa este furnizata cateva ore pe zi sau cu  presiune slaba. Din cauza retelelor invechite, pierderile inregistrate in retelele publice despasesc 60%. Cea mai mare pierdere este inregistrata pe magistrala Botosani- Flamanzi, de 85%. Vestea buna este ca autoritatile vor desfasura, in acest an, un program de reabilitare si inlocuire a unor retele afectate.

Audio: Reportaj despre apa potabilă din judetul Botosani.

Botosanenii "nu isi gasesc un loc pe piata muncii"

Fie sunt prea tineri, fie nu mai au varsta pentru a putea tine pasul cu tehnologia.

Acestea sunt doar doua dintre motivele pentru care botosanenii nu isi gasesc un loc pe piata muncii,  extrem de slaba in acest judet.

Profitabile sunt, in acest moment, fabricile de confectii, singurele care mai fac angajari.

Potrivit statisticilor, doar una din 10 persoane munceste la  Botosani, ceea ce arata ca judetul s-a transformat in ultimii 20 de ani intr-un judet de asistati.

Audio: Reportaj somaj in Botosani.

Cine ajuta olimpicii?

Muncesc singuri, pentru viitorul lor, si fac cinste judetului sau tarii.

Si pentru asta mai trebuie sa scoata si bani din buzunar, pentru orele de pregatire sau  deplasari.

Elevii din municipiul Botosani- premianti la olimpiadele scolare- se intorc acasa cu medalii, diplome, si alte bunuri mai putin valoroase (pixuri si CD-uri goale).

Singurul beneficiu financiar vine de la Primarie: parintii olimpicilor sunt scutiti de la plata taxelor si impozitelor  locale, ceea ce ii motiveaza pe elevi, si ii face sa se simta ...utili.

Audio: Reportaj despre olimpicii din Botosani.

Judetul Botosani atrage vizitatori din toate colturile lumii

Desi nu se afla intr-o zona turistica de mare interes, judetul Botosani atrage vizitatori din toate colturile lumii, cu bogatiile spirituale, culturale si naturale pe care le are.

Indiferent daca vorbim de rezervatia de Tisa de la Tudora, unica in Europa, de manastirile ctitorite de Stefan cel Mare , bisericile din lemn sau de casele memoriale, aceste comori sunt cautate de toata lumea.

Fara indoiala, cele mai atractive pentru public raman locurile in care s-au nascut cei mai valorosi oameni de cultura: Eminescu, Iorga, Luchian si Enescu, ale caror acte de nastere se gasesc in arhivele judetului.

Audio: Reportaj turism.


Etichete România la ziBotoşanijudeţSiretPrutPIBRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live