Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jucăriile și îmbrăcămintea, în topul listei produselor periculoase în 2015

Peste 2.000 de produse periculoase pentru sănătatea consumatorilor au fost semnalate, anul trecut, prin sistemul de alertă la nivelul UE.

Jucăriile și îmbrăcămintea, în topul listei produselor periculoase în 2015

Articol de Arina Petrovici, 26 Aprilie 2016, 09:35

Peste 2.000 de produse periculoase pentru sănătatea consumatorilor au fost semnalate, anul trecut, prin sistemul de alertă la nivelul Uniunii Europene – arată noile date publicate luni, la Bruxelles.

Jucăriile şi îmbrăcămintea de provenienţă preponderent chinezească sunt în topul celor mai dăunătoare produse, ele prezentând risc chimic şi risc de vătămare.

Comisia Europeană, statele membre și întreprinderile din Uniune colaborează pentru a se asigura că bunurile de consum nesigure sunt eliminate de pe piața europeană.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a evidenţiat luni existenţa a două provocări : pe de o parte, vânzările online, în urma cărora produsele ajung direct în casele consumatorilor prin poștă, fără o verificare prealabilă din punctul de vedere al siguranţei, și, pe de altă parte, prezența masivă a produselor chinezești semnalate prin sistemul de alertă rapidă.

Dna Jourová a anunţat că, în iunie, va face o vizită în China, pentru a accelera cooperarea cu autoritățile de la Beijing în domeniul siguranței produselor.

VIDEO:Sistemul de alertă rapidă. Sursa: europa.eu.

Anul trecut, s-au înregistrat în sistem peste 2.000 de alerte și aproape 2.750 de acțiuni întreprinse în urma notificărilor.

Când un stat membru introduce în sistem o alertă referitoare la un produs, alte țări pot să identifice produsul respectiv pe piața lor și să reacționeze la semnalarea inițială.

Ca şi în 2014, anul trecut, cele două categorii principale de produse pentru care au fost luate măsuri corective au fost jucăriile (27%) și articolele de îmbrăcăminte (17 procente).

Cel mai frecvent semnalat a fost riscul chimic (25% din totalul alertelor), urmat de riscul de vătămare (22 de procente), care se afla, în raportul precedent, în fruntea listei.

Riscurile chimice indicate cel mai adesea în 2015 au fost legate de produse precum bijuteriile fantezie, care conțineau metale grele dăunătoare, sau jucăriile cu conținut plastifianți care pot cauza probleme de fertilitate.

Cea mai mare sursă de importuri în Uniunea Europeană, China, este în continuare principala țară de origine a produselor notificate în sistemul de alertă: 62%.

În acest context, Bruxelles-ul a pus la punct aşa-numitul “mecanism China”: fiecare notificare referitoare la un produs de origine chinezească este trimisă autorităților de la Beijing, pentru ca acestea să trateze direct cu fabricantul sau cu exportatorul. În foarte multe cazuri, însă, sursa produsului nu este identificată.