Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

25 Aprilie 2019
Vizualizari: 922
Comentează add

Credincioşii vor participa în această seară la Denia celor 12 Evanghelii, care evocă ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire.

Joia Mare pentru creştinii ortodocşi și greco-catolici

remus-radulescu

Arhivă foto.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi de judecarea lui Iisus.

Credincioşii vor participa în această seară la Denia celor 12 Evanghelii, care evocă ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire.

Un fragment din această slujbă se va auzi şi la Radio România Actualităţi, în direct, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, începând cu ora 18:15. Despre semnificaţia zilei, Remus Rădulescu.


La ultima cină pe care a luat-o cu ucenicii, Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie, ritualul care oferă creştinului posibilitatea să se împărtăşească cu trupul şi sângele Domnului. În aceeaşi zi, conform Evangheliei lui Ioan, Iisus a făcut gestul umil de a spăla picioarele ucenicilor.

După Cina cea de Taină, Domnul s-a retras în Grădina Ghetsimani ca să se roage.

Acolo a fost arestat, în urma trădării lui Iuda. A fost judecat în faţa arhiereilor evrei şi condamnat la moarte pentru blasfemie.

Relatarea acestor momente o vor auzi credincioşii în această seară la Denia din Joia Mare, slujbă în care sunt citite 12 fragmente din Evanhelie care vorbesc despre arestarea, judecata, condamnarea şi răstignirea lui Iisus Hristos.      


În această dimineaţă, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos din Galaţi are loc tradiţionala slujbă a spălării picioarelor, după pilda Mântuitorului Isus Cristos.

Arhiepiscopul Casian va spăla ritualic picioarele a 12 copii orfani, pe care apoi îi va binecuvânta şi le va oferi îmbrăcăminte şi încălţăminte noi.

Şi la Catedrala Greco-Catolică din Cluj va avea loc ceremonia prin care episcopul va spăla picioarele a 12 studenţi la teologie, în amintirea gestului făcut de Isus Cristos celor 12 apostoli.


Etichete Joia Marecreştini ortodocşi și greco-catoliciiisus hristoscina cea de taina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live