Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

30 Septembrie 2017
Vizualizari: 2264
Comentează add

După două medalii de bronz la jocurile paralimpice din Canada, militarii români au câştigat finala la tir cu arcul în competiţie cu echipa Statelor Unite.

Jocurile paralimpice Invictus: România a câştigat finala la tir cu arcul

radu-dobritoiu

Foto: MApN

O primă participare a echipei de militari veterani ai României la Jocurile paralimpice Invictus din Canada încununată cu medalii şi premii. După medalia de bronz la canotaj în sală câştigată de locotenentul Ciprian Iriciuc şi medalia de bronz obţinută de maiorul  Laurenţiu Şerban la 1.500 metri, echipa ţării noastre a câştigat finala la proba de tir cu arcul. Cei trei militari care au obținut performanța remarcabilă: Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor Pegulescu. Echipa este formată din ofiţeri veterani răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak. Ei au câştigat finala  împotriva echipei din Statele Unite.

Ionuț Butoi

A fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Și-a fracturat coloana, a  rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere și înot.

 Nicusor-Augustin Pegulescu

A fost rănit în anul 2009 în Afganistan. Are piciorul stâng amputat şi se antrenează pentru probele de canotaj în sală, la simulator, şi tir cu arcul.

 Dorin Petruț

A fost rănit în anul 2007, în Irak.  Are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci şuruburi. Se antrenează pentru proba de tir cu arcul.

Ionuț Butoi a abținut si medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Echipa României care participă la jocurile paralimpice Invictus Games Toronto este formată din 15 militari răniţi în Irak şi Afganistan care au concurat la şase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sala la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea se adaugă, ca sport de echipa, volei din poziţia şezând. Sportivii s-au antrenat patru luni pentru acest concurs.

Invictus Games este o competiţie sportivă care a avut prima ediţie în 2014 şi reuneşte delegaţii naţionale alcătuite din veterani şi militari răniţi pe teatrele de operaţiuni sau cu diverse afecţiuni. În 2016, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul ”Pedalăm pentru Invictus”, menit să adune fondurile necesare participării delegaţiei României la ediţia din acest an din Canada.
 


Etichete Invictusmedalii Invictusmilitari veteranimilitari raniti la InvictusInvictus Canada

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live