Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

4 Februarie 2022
Vizualizari: 1668
Comentează add

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing încep vineri oficial odată cu ceremonia de deschidere programată de la ora 14:00.

Jocurile Olimpice de Iarnă din China, gata de începere

gabriel-bucur

Centru Național Acvatic din Beijing, locul unde se va desfășura competiția de curling la JO de Iarnă 2022, Beijing. Foto: WANG Zhao/ AFP

Realizator: Cristian Bâcâin - Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing încep vineri oficial odată cu ceremonia de deschidere programată de la ora 14:00. China şi-a adaptat infrastructura ridicată în urmă cu 14 ani, când a găzduit şi competiţia de vară, iar condiţiile meteo au făcut ca cea mai mare parte a zăpezii de pe pârtiile olimpice să fie produsă de om. Pe lângă controalele stricte impuse sportivilor şi spectatorilor, din cauza pandemiei de COVID, Jocurile Olimpice din China sunt marcate de tensiunile politice legate de acuzaţiile aduse regimului de la Beijing pentru încălcarea drepturilor omului. Reporter: Gabi Bucur

Reporter: Beijing devine primul oraş care a organizat atât Jocurile Olimpice de Vară, cât şi de Iarnă. Dovadă stau câteva arene celebre folosite şi în 2008, printre care cubul de apă, unde bazinul a devenit patinoar de curling şi cuibul de pasăre, stadion care va găzdui ceremonia de astăzi. Ajutată de actorul Jackie Chan şi de fostul baschetbalist Yao Ming, tradiţionala ştafetă a torţei olimpice a traversat deja oraşul, câteva zone vecine, precum şi o porţiune din marele zid chinezesc. După ora 14:00, torţa în formă de panglică va reveni în capitală, pentru a aprinde flacăra, ce anunţă oficial startul Jocurilor Olimpice. Câteva ţări vor boicota diplomatic evenimentul. SUA, Australia, Marea Britanie, Canada, Belgia, Danemarca, India, Lituania, Estonia, Japonia şi Taiwan nu au trimis oficiali de stat în China, pe care o acuză de încălcarea drepturilor omului în comunităţile tibetane, uigure, mongole, taiwaneze şi în Hong Kong. Sportivii nu trebuie să fie vaccinaţi pentru COVID-19, cum s-a cerut la open-ul australian de tenis, însă vor fi testaţi zilnic fără să poată ieşi din traseele de siguranţă gândite de organizatori, după buna practică a japonezilor de la ediţia de vară de anul trecut. Aproape trei mii de sportivi din 91 de ţări vor concura în cele 109 evenimente programate până în 20 februarie.

Infrastructura şi dotările tehnice trimit spre literatura de anticipaţie. Clădirile în fomă de OZN nu mai miră pe nimeni. Între bazele de competiţie şi cele trei sate olimpice din Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou mişună deja autocarele electrice şi trenuri automate, care ating lejer 350 de km/oră. În contra exemplu, faţă de Tokyo 2021, guvernul de la Beijing va deschide arenele pentru spectatori, dar în limita a 30% sau 50% din capacitate de la caz la caz. Doar cetăţenii din China continentală pot ajunge în tribune, iar accesul se face exclusiv pe baza unor invitaţii generate de un program.


Etichete (ii)jobeijing

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live