Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Campionatul European de Handbal Feminin: ROMÂNIA – UNGARIA Miercuri, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

1 Octombrie 2017
Vizualizari: 667
Comentează add

Ofensivele anti-ISIS au lăsat în urmă zone care au rămas controlate. ISIS speculeză această situaţie şi reocupă zonele aşa-zis eliberate.

Jihadiştii din ISIS recuceresc un oraş în Siria

radu-dobritoiu

Un oraş important din centrul Siriei, de unde au fost iniţial alungaţi militanţii ISIS, a fost reocupat de jihadiştii Daesh. În mod similar s-a întâmplat şi cu Palmyra unde trupele loaiale lui Bashar Al-Assad, cu sprijin rusesc, au reuşit să preia controlul iniţial. În aceeaşi regiune, ISIS îşi recâştigă teritoriile pierdute dupa ce trupele guvernamentale au reuşit iniţial să obţină victorii cu sprijinul forţelor speciale şi aerine din Rusia.

După o ofensivă surpriză împotriva forțelor regimului Bashar al-Assad, oraşul Al-Qaryatayn, situat la sud-est de Homs, a fost reocupat de ISIS, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

Al-Qaryatayn, aflat în apropiere de orașul antic Palmyra, a fost mult timp un simbol al coexistenței între musulmani și creștini în Siria. Înainte de începerea conflictului, în oraș trăiau 30.000 de locuitori, dintre care 900 de creștini.

În aprilie 2006, forțele regimului au reușit să preia, cu sprijinul Rusiei, controlul asupra orașului, unde Statul Islamic se implantase din august 2005 și unde provocase distrugeri importante.

Gruparea teroristă Stat Islamic, care a pierdut în ultimele luni o mare parte a teritoriilor cucerite în Siria și Irak, controlează încă unele zone din centrul Siriei, mai ales în provincia Hama și în deșertul Homs, unde regimul de la Damasc desfășoară ofensive.
Asaltul jihadiștilor asupra Al-Qaryatayn a intervenit la 72 de ore după atacuri surpriză al SI împotriva forțelor regimului și a aliaților acestuia, soldate cu cel puțin 128 de morți, conform bilanțului furnizat de OSDO.

Cele mai recente atacuri ale jihadiștilor au coincis cu difuzarea de către SI a unei înregistrări audio atribuite liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi, în care acesta își chema luptătorii să 'reziste' și să-și intensifice atacurile împotriva inamicilor.


Etichete PalmyraISISDaeshjihadisti Siria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live