Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Iulie 2020
Vizualizari: 236
Comentează add

În Hong Kong au fost arestați azi 400 de paricipanți la protestele privind intrarea în vigoare a noii legi a securității. Ar fi încălcate obligațiile Chinei privind fosta colonie.

Jhonson spune că locuitori din Hong Kong vor putea deveni cetățeni englezi

radiojurnal

    Hong Kong.      Foto: Arhivă

Poliţia din Hong Kong a arestat astăzi aproape 400 de persoane în timpul protestelor violente, declanşate de intrarea în vigoare a noi legi a securităţii naţionale, impuse de China comunistă.

Mulţi dintre cei arestaţi intră sub incidenţa noii legi şi riscă pedepse cu închisoare pe viaţă.

La Londra, la 23 de ani de când Marea Britanie a retrocedat Chinei fosta sa colonie Hong Kong, premierul Boris Johnson a afirmat că prevederile legii reprezintă o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi o gravă nerespectare de către China a obligaţiilor asumate.

Corespondenta RRA la Londra, Aura Neag, .


Aura Neag: Boris Johnson a criticat sever adoptarea Legii securităţii naţionale de către China care, spune el, violează grav autonomia provinciei Hong Kong. Ca urmare a adoptării acestei legi Marea Britanie îşi va deschide porţile pentru aproximativ trei milioane de locuitori din fosta sa colonie.


Boris Johnson: Ei vor avea posibilitatea de a locui şi munci în Marea Britanie şi de a aplica ulterior pentru cetăţenie britanică.


Aura Neag: Guvernul britanic crează astfel o rută specială pentru cetăţenii din Hong Kong, care vor primi iniţial vize de şedere şi muncă în Marea Britanie, urmând ca după cinci ani să aibă opţiunea de a deveni cetăţeni britanici. Provincia Hong Kong a fost retrocedată Chinei în 1997, în baza unui acord între Marea Britanie şi China, care prevedea că drepturile şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor vor fi respectate 50 de ani de la momentul retrocedării. În ultimii ani însă, China a încercat să-şi impună controlul direct asupra provinciei, ceea ce a dus la proteste violente. Legea securităţii naţionale, adoptată în spatele uşilor închise, va pedepsi de acum înainte astfel de proteste cu închisoarea.


Etichete Hong Kong400 arestațiprotestel violenteintrarea în vigoarenoua lege a securităţii naţionaleChina comunistăBoris Johnson

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live