Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jean Claude Juncker: Europa nu va face concesii SUA

Europa nu va face concesii Statelor Unite în negocierile privind încheierea Acordului de Liber Schimb, spune şeful executivului comunitar, Jean Claude Juncker.

Jean Claude Juncker: Europa nu va face concesii SUA

Articol de Mihaela Mihai, 11 Octombrie 2016, 11:15

Europa nu va face concesii Statelor Unite în negocierile privind încheierea Acordului de Liber Schimb, spune şeful executivului comunitar, Jean Claude Juncker.

Uniunea Europeană nu va îngenunchia în faţa americanilor, a fost declaraţia ad-literam făcută de Jean Claude Juncker.

Prezent la finalul săptămânii trecute la un colocviu organizat la Paris, preşedintele Comisiei a spus că Europa nu trebuie să renunţe şi nici nu va renunţa la propriile valori şi principii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

In acelaşi timp însă, Jean Claude Juncker a declarat că într-o eră a globalizării, Uniunea nu se poate separa de restul lumii, iar acordurile de liber schimb contribuie la creştere economică şi la crearea de locuri de muncă.

"Fiecare miliard de euro adăugat la volumului comerțului exterior al Uniunii ne permite să creăm 14 mii de slujbe noi”, a spus președintele Comisiei Europene.

Despre beneficiile de pe piața forței de muncă vorbesc și cei care susțin încheierea Acordului de Liber Schimb. În plus, mai spun adepții documentului, ar fi impuse standarde comerciale noi la nivel mondial.

De exemplu, normele de poluare în industria auto ar urma sa fie stabilite de Statele Unite şi Uniunea Europeană, iar marii producători din Japonia sau China nu vor mai avea alta soluţie decat să le adopte pentru a putea fi prezenţi în continuare pe pietele americană şi europeană.

De cealaltă parte însă organizațiile de mediu si de protectie a consumatorilor se tem că înţelegerea ar urma sa permită companiilor americane sa foloseasca metode poluante în exploatarea resurselor in Europa.

De asemenea, alimentarea cu apă ar putea fi privatizată, iar companiile americane sa stabileasca tarife mari. Tot companiile americane ar urma, potrivit ong-urilor, să poată privatiza şi sistemele naţionale de sanatate publică în detrimentul pacientilor europeni.

O alta critica adusa acordului se refera la organismele modificate genetic si la comercializarea căarnii de vită tratată cu hormoni.

Începute din 2013, negocierile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi trebuit să se încheie în acest an.

Luna trecută însă, ministrul economiei din Slovacia, țară care asigură în prezent președinția foruluI comunitar, a calificat drept nerealistă o parafare a înțelegerii până în ianuarie, când Barack Obama își încheie mandatul la Casa Albă.

Dau motive pentru ca negocierile sa bata pasul pe loc chiar alegerile prezidențiale americane de la 8 noiembrie, dar și alegerile care vor avea loc anul viitor în Franța, Germania și Olanda.