Ascultă Radio România Actualitaţi Live

J.C. Juncker: supraproducţia de oţel a Chinei este o problemă

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, atrage atenţia Chinei că supraproducţia sa de oţel este o problemă.

J.C. Juncker: supraproducţia de oţel a Chinei este o problemă

Articol de Mihaela Mihai, 15 Iulie 2016, 11:31

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, atrage atenţia Chinei că supraproducţia sa de oţel este o problemă.

Aflat în această săptămână la Beijing, pentru discuţii cu oficiali din guvernul Chinei, preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, a spus că Uniunea Europeană va face tot ce îi stă în putere pentru a apăra interesele industriei sale siderurgice.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Producătorii din statele membre ale Uniunii s-au plâns în repetate rânduri de preţurile foarte mici ale oţelului fabricat în China.

Ei spun că industria europeană trece printr-o adevărată criză şi că multe fabrici ar putea fi închise.

Peste 40 de mii de locuri de muncă au dispărut în ultimii ani din acest sector.

Problemele provocate de supraproducția de oțel a Chinei au fost și o parte din motivele pentru care în luna mai Parlamentul European s-a opus acordării statului de economie de piață pentru această țară.

China este cel de-al doilea mare partener comercial al Uniunii Europene, dar nu este transparentă în acordarea subvențiilor către firme și oferă prețuri scăzute la export care nu sunt ”în mod clar” determinate de cerere și ofertă, au fost de părere europarlamentarii.

Ei au mai cerut atunci Comisiei să asculte îngrijorările industriei și sindicatelor din statele membre.

Conștient de situația gravă din industria siderurgică europeană, executivul comunitar a început anul acesta mai multe investigații privind posibilele subvenții ilegale acordate la export producătorilor chinezi de oțel.

''Nu putem tolera ca aceste importuri la prețuri scăzute în mod artificial să amenințe industria siderurgică europeană”, era declarația făcută la începutul anului de comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.

Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile, pentru a garanta că partenerii noștri comerciali respectă regulile'', a continuat oficialul european. Subventiile incorecte au invocate și de Statele Unite, care au impus, la mijlocul lunii mai, taxe de 522 la sută importurilor de produse laminate din oţel din China. Reuters relatează că decizia a fost luată după ce Departamentul american al Comerţului a constatat că oțelul chinezesc este comercializat pe piaţa americană la preț de dumping.

Cu o tradiție istorică de necontestat în industria siderurgică, Uniunea Europeană este cel de-al doilea mare producător mondial de oțel. Supremația este deținută de China, a cărei producție subvenționată de stat depășește cu mult cererea internă.