Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

30 Martie 2012
Vizualizari: 1248
Comentează add

Ministrul apărării din Japonia a ordonat mobilizarea scuturilor antirachetă şi interceptarea rachetelor nord coreene în cazul în care acestea vor ameninţa teritoriul Japoniei.

Japonia "va doborî rachetele nord coreene" dacă va fi necesar

beatrice-braileanu

Foto: Arhivă

Japonia susţine că va doborî rachetele nord-coreeane, dacă va fi necesar, după ce Coreea de Nord a anunţat lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune pentru luna viitoare, transmite BBC.

Noile imagini prin satelit arată pregătiri pentru lansarea anunţată de Coreea de Nord.

Ministrul apărării din Japonia, Naoki Tanaka, a emis un ordin de interceptare a rachetelor nord coreene, în cazul în care acestea vor ameninţa teritoriul Japoniei.

Acesta a mai ordonat anterior forţelor armate să se pregătească de "măsuri de distrugere împotriva rachetelor balistice" dar şi mobilizarea scuturilor antirachetă.

Ministrul apărării le-a declarat reporterilor de la Tokyo că a primit aprobarea cabinetului să doboare racheta dacă va fi necesar.

Sistemul antirachetă al Japoniei va fi instalat lângă insula Okinawa şi are rolul de a contracara orice rachetă ce se va apropia de teritoriul japonez.

O lansare "în scopuri paşnice"

Coreea de Nord a anunţat că va lansa un satelit purtat pe o rachetă pentru a marca a 100-a aniversare a fostului preşedinte Kim Il-sung, potrivit BBC.

Lansarea va avea loc între 12 şi 16 aprilie, a declarat un purtător de cuvânt al comisiei coreene pentru tehnologia spaţială.

Lansarea de luna viitoare a unui satelit "de lucru", Kwangmyongsong-3, este o oportunitate pentru a "duce tehnologia spaţială pe o treaptă superioară, în scopuri paşnice", a declarat un purtător de cuvant de la Phenian.

Cu toate acestea, Statele Unite şi aliaţii săi consideră că această lansare este un pretext şi reprezintă, de fapt, un test sub acoperire care ar încălca prevederile ONU cu privire la acest subiect.

Japonia are motive de îngrijorare, întrucât ultima lansare a unei rachete nord-coreene de acest gen, care a avut loc în aprilie 2009, a străbătut spaţiul aerian japonez.

Mutarea de atunci a atras condamnarea Statelor Unite şi Coreei de Sud şi a condus la rezoluţiile ONU care interzic Coreei de Nord activitatea nucleară şi rachetele balistice.

Specialişti internaţionali au declarat că nu au existat indicii că un satelit a ajuns în spaţiu şi că lansarea ar fi fost de fapt o acoperire pentru Phenian pentru a testa tehnologia de rachete cu rază lungă.

Coreea de Nord a acceptat să întrerupă programul de îmbogăţire cu uraniu, testele cu rachete cu rază lungă de acţiune şi testele nucleare, în schimbul unui ajutor de 240.000 de tone de alimente primit din partea Statelor Unite.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de stat american a anunţat că este greu de crezut că furnizarea de hrană va continua, în condiţiile în care Phenianul nu înţelege să anuleze lansarea rachetei.


Etichete Coreea de NordrachetăscutONUJaponiasatelit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live