Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

16 Decembrie 2016
Vizualizari: 623
Comentează add

Cei doi lideri s-au înţeles deja în privinţa organizării de activităţi economice comune pe teritoriul Kurilelor de Sud, în domeniile turismului, pescuitului şi medicinei.

Japonia şi Rusia semnează, la Tokyo, documente de cooperare

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul Japoniei, Shinzo Abe       Foto: kremlin.ru/events/president.

Japonia şi Rusia semnează la Tokyo, în prezenţa preşedintelui Valdimir Putin, documente de cooperare, în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de euro, după cum susţine presa niponă.

Este prima vizită a lui Putin într-o ţară membră a Grupului principalelor puteri economice, după ce Rusia a fost suspendată din grup, în 2014, pe fondul crizei ucrainene. Rusia contează nu doar pe dezgheţarea relaţiilor cu Japonia, ci şi pe slăbirea frontului comun al sancţiunilor internaţionale.

La discuţiile neoficiale de joi, 15 decembrie, a fost abordată şi disputa teritorială, de după cel de-al Doilea Război Mondial, asupra Insulelor Kurile, care blochează încheierea unui tratat de pace între Moscova şi Tokyo.  

Convorbirile au adus deja o mică surpriză. Cei doi lideri s-au înţeles în privinţa organizării de activităţi economice comune pe teritoriul Kurilelor de Sud, în domeniile turismului, pescuitului şi medicinei.

Până acum, Tokyo s-a opus considerând activităţile comune cu Rusia în zona Kurilelor de Sud incompatibile cu ideea suverantităţii japoneze asupra insulelor. Rusia, la rândul său, a acceptat ca aceste activităţi să se desfăşoare pe teritoriul tuturor celor patru insule şi nu doar pe cele două acceptate ca subiect de discuţie cu Japonia.

Divergenţele de fond rămân însă aceleaşi, iar rezolvarea lor nu ţine de viitorul apropiat. În interviul acordat înaintea vizitei unor medii japoneze, Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are probleme teritoriale cu Japonia. Japonia - a spus el -  este cea care consideră că are probleme teritoriale cu Rusia, dar Moscova este gata să discute problema.


Etichete Insulele KurilePutinAbeTokyoMoscova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live