Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

16 Martie 2011
Vizualizari: 1992
Comentează add

SUA a pus la dispoziţia autorităţilor nipone 30 de experţi pentru a ajuta la stabilizarea reactoarelor avariate.

Japonia, ajutată de experţi nucleari americani

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Secretarul departamentului energiei din america, Steven Chu. Foto: AP.

Departamentul american al energiei american a trimis în Japonia mai mult de 30 de experţi pentru a ajuta la stabilizarea reactoarelor avariate şi pentru a evalua potenţialele efecte.

De asemenea, administraţia de la Washington a trimis mai multe echipamente de detectare a radiaţiilor la sol.

Într-o audiere într-un subcomitet al Camerei reprezentanţilor, secretarul departamentului  american al energiei, Steven Chu, a apărat cu precauţie opţiunea energiei nucleare susţinută de preşedintele Obama.

Steven Chu a declarat că "pentru a răspunde necesităţilor noastre energetice, administraţia crede că trebuie să ne bazăm pe un set divers de surse energetice, inclusiv pe cele regenerabile, ca energia eoliană, şi solară, pe gaze naturale, cărbune curat şi energie nucleară”.

Steven Chu a refuzat să comenteze cum ar putea afecta dezastrul de la reactoarele nipone politica energetică a administraţiei americane, care a relansat industria nucleară după mai bine de 30 de ani în care Statele Unite nu au construit nici un nou reactor în urma accidentului din 1979, de la facilitatea nucleară din Pennsylvania, Three Mile Island.

Secretarul Energiei a încercat să-i reasigure pe americani că centralele nucleare din SUA au standarde înalte de siguranţă şi că cele construite în arii seismice şi de coastă sunt proiectate să reziste la grade considerabil mai mari decât potenţiale cutremure şi tsunami.

Steven Chu a mai precizat că "poporul american trebuie să aibă deplină încredere că SUA aplică reglementări riguroase pentru a ne asigura că puterea nucleară este generată în siguranţă şi cu responsabilitate".

Soluţia aplicată după accidentul nuclear de la Cernobâl

Înaintea dezastrului din Japonia, preşedintele american Barack Obama susţinea ideea construirii a încă 20 de centrale nucleare pînă în 2030, pentru a răspunde nevoilor energetice ale SUA, a reduce emisiile de gaze de seră, dar şi pentru a reduce dependenţa Statelor Unite de combustibil fosil.

Experţii spun, însă, că industria nucleară şi organismele de reglementare ale SUA trebuie să reexamineze planificarea în cazul scenariului unui dezastru, în special în cazul unor reactoare ca cele de la Vermont Yankee, care sunt proiectate ca cele de la Fukushima.

În ce priveşte Fukushima, fizicianul american de origine japoneză, Michio Kaku pledează pentru soluţia aplicată după accidentul nuclear de la centrala de la Cernobâl.

Michio Kaku crede că SUA se află "în punctul de unde nu mai există întoarcere" şi i-a sugerat primului ministru japonez să exercite opţiunea Cernobâl, "adică să ceară forţelor  aeriene japoneze să fie gata să intervină, să pregătească o flotă de elicoptere pentru a deversa nisip şi ciment deasupra centralei, aşa cum s-a întîmplat în cazul Cernobâl".

Potrivit lui Michio Kaku ultima soluţie a sovieticilor în 1986 a fost să utilizeze 5.000 de tone de ciment şi nisip.

Michio Kaku a subliniat că japonezii ar putea fi nevoiţi să folosească această opţiune finală când scurgerile de radiaţii devin de necontrolat.

Expertul nuclear Joseph Cirincione spune despre dimensiunea dezastrului că "ceea ce vedem este fără precedent în istoria energiei nucleare. Situaţia este înrăutăţită de modul în care japonezii îşi construiesc reactoarele. Multe din centralele japoneze au 4 sau mai multe unităţi, este un mod eficient de a opera, dar un dezastru la unul dintre ele se poate transmite în avalanşă celorlalte”.


Etichete Japoniaexperţi nucleariJoseph CirincioneMichio KakurecomandăriajutorSteven Chu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live