Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iulie și august, "luni de vârf "pentru turism în UE

Lunile iulie şi august sunt lunile de vârf pentru turism în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Lituaniei, potrivit datelor Eurostat.

Articol de Arina Petrovici, 26 Iunie 2015, 13:35

Peste jumătate din activitatea turistică a rezidenţilor din Uniunea Europeană se desfăşoară vara şi în interiorul ţării în care trăiesc şi muncesc – relevă datele publicate de Oficiul european de statistică, Eurostat.

Pentru rezidenţii din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, sezonul estival (iunie-septembrie) este responsabil pentru mai mult de jumătate din totalul înnoptărilor turistice anuale.

Excepţie fac Malta (unde numai 41,4% din înnoptările turistice ale rezidenţilor sunt petrecute în perioada verii), Finlanda şi Danemarca (42,8 procente), dar şi România (cu 44,9%).

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În schimb – arată datele publicate de Eurostat –, sezonul estival este deosebit de important pentru rezidenţii din Italia şi Grecia (unde aproape trei sferturi din totalul înnoptărilor turistice anuale sunt petrecute vara), urmate de Slovacia şi Slovenia, cu aproximativ 65 de procente.

O observaţie utilă ar fi că toate aceste realităţi se traduc în bani la bugetele ţărilor membre, profituri pentru companiile de turism, locuri de muncă – atât fixe, cât şi sezoniere.

Chiar dacă turismul intern este preponderent în Uniunea Europeană, puţin peste 60% din înnoptări fiind petrecute în propria ţară, există unele diferenţe semnificative în rândul statelor membre.

Pe primele locuri se situează rezidenţii din Grecia, Spania şi România (unde aproape 90% din totalul înnoptărilor turistice estivale ale rezidenţilor sunt petrecute în propria ţară).

La polul opus, cea mai mare pondere a înnoptărilor turistice din timpul verii petrecute peste hotare se înregistrează în cazul rezidenţilor din Luxemburg (aproape 100%), Belgia şi Malta (cu peste 85%).

Lunile iulie şi august sunt lunile de vârf pentru turism în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Lituaniei.

Dacă august este luna predilectă pentru plecarea în concediu pentru rezidenţii din majoritatea statelor membre, ponderea lunii iulie variază de la puţin peste 10% în România până la peste 25% în Slovenia, Grecia şi Italia.

Lituania este singura ţară comunitară în care septembrie este luna de vârf pentru înnoptările turistice ale rezidenţilor.