Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

15 Decembrie 2010
Vizualizari: 1328
Comentează add

Fostul prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko, este consemnată la domiciliu, după ce a fost acuzată de deturnarea a aproximativ 290 de milioane de dolari.

Iulia Timoşenko, consemnată la domiciliu

cristina-ghioca

Iulia Timoşenko Foto: Reuters

Iulia Timoşenko a fost consemnată la domiciliu, în cadrul unei anchete pentru abuz de putere, a anunţat miercuri parchetul general de la Kiev, transmite BBC.

Parchetul a precizat că fosta şefă a Guvernului prooccidental format în urma Revoluţiei Portocalii din 2004, care a fost interogată de justiţie miercuri, nu a fost deocamdată inculpată.

Timoşenko este suspectată de justiţie în cadrul unei anchete judiciare pentru utilizare neadecvată a fondurilor primite de Ucraina, aproape 290 de milioane de dolari, în schimbul vânzării cotelor sale de emisii de dioxid de carbon, pe vremea când conducea executivul.

Timoşenko a dat însă asigurări că fondurile nu au fost cheltuite, ci "se află în continuare în conturile bancare ale Ministerului Mediului".

Potrivit acesteia, ancheta este motivată politic.

În cazul în care va fi inculpată, ea riscă între şapte şi zece ani de închisoare.

Aflată în prezent în opoziţie, ea a condus de două guverne ale ucrainei, în 2005 şi din decembrie 2007 până în martie 2010.

Iulia Timoşenko a fost destituită împreună cu toţi miniştrii săi, după victoria la alegerile prezidenţiale din februarie 2010 a lui Viktor Ianukovici, considerat ca fiind pro-rus.

Preşedintele Ianukovici a afirmat în noiembrie că fondurile primite în urma vânzării cotelor de emisii neutilizate au fost "furate" de regimul precedent.

Echipa noului preşedinte a acuzat de mai multe ori guvernul Timoşenko de deturnări de fonduri, iar mai mulţi foşti oficiali au fost reţinuţi.

În mai, Parchetul ucrainean a anunţat demararea unei prime anchete împotriva lui Timoşenko, pentru tentativă de corupere a judecătorilor Curţii Supreme.

Conform anchetatorilor, ea a încercat în 2003, să dea mită pentru a obţine eliberarea unor apropiaţi şi foşti colaboratori.
 


Etichete Iulia TimoşenkoabuzanchetăViktor Ianukovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live