Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

21 Octombrie 2021
Vizualizari: 211
Comentează add

Șoferii români de camioane sau de TIR-uri care intră în Italia şi nu deţin un certificat digital COVID vor putea circula, doar până la punctele de încărcare şi descărcare.

Italia-se cere certificatul verde pt accesul la serviciu și pt străini

radio-romania-actualitati

  Foto - arhivă

În Italia, introducerea, de vineri, a certificatului verde pentru accesul la locurile de muncă a influenţat şi activitatea muncitorilor străini pe care joburile îi aduc în peninsulă.

Corespondenta RRA, Elena Postelnicu, ne propune un reportaj realizat printre românii care lucrează la Roma.


Elena Postelnicu: Şi cei peste 1,2 milioane de români stabiliţi în Italia trebuie să accepte măsura guvernului de la Roma, care impune obligativitatea certificatului digital COVID la locurile de muncă, în birouri, pe şantiere şi mai ales în familii. Până şi infirmierele denumite badante în peninsulă sau menajerele nu pot să mai lucreze de la 15 octombrie dacă nu deţin un greenpas. Cele mai afectate în acest caz sunt româncele, ele fiind şi printre cele mai numeroase care deţin astfel de meserii. În vreme ce o parte renunţă la locurile de muncă şi revin în ţară, altele s-au vaccinat, respectând deciziile luate de autorităţi.


Rodica: Mă numesc Rodica, sunt din Bucureşti, dar în prezent lucrez la Roma ca îngrijitor sau badantă, cum se spune aici, la o bătrână şi suntem împreună de 10 ani. Am înţeles de la început că există o obligaţie pentru a ne vaccina, în primul rând obligaţia este pentru faptul că lucrez cu o persoană în vârstă şi trebuie să o protejez, dar, mai mult, trebuie să ne protejăm pe noi întâi. Pe mine nu mă afectează niciun fel locul de muncă, pentru că am efectuat cele două vaccinuri Astrazeneca. Din punctul meu de vedere, ca să renunţ la un loc de muncă şi să nu te vaccinezi, asta înseamnă că nu ţii la sănătatea ta. Vaccinul ar fi cel mai bine să fie obligatoriu, pentru că aşa putem trece peste această pandemie mai repede.


Bîrle Lucia: Sunt Bîrle Lucia din Maramureş, lucrez de 20 de ani la Roma, în Italia. Având în vedere situaţia care s-a creat în toată lumea putem spune, nu puteam să nu mă vaccinez. În primul rând m-am vaccinat pentru mine, după aia m-am vaccinat pentru că îmi cereau la muncă. Înainte de vaccin trebuia să îmi fac în fiecare lună test, mai ales că lucrez şi la o pensiune unde sunt clienţi. Nu numai pentru mine vaccinul a fost, a fost şi pentru cei din jurul meu, cei dragi.


Elena Postelnicu: Până şi şoferii români de camioane sau de TIR-uri care intră în Italia şi nu deţin un certificat digital COVID vor putea circula, potrivit Ministerului Transporturilor din Roma, doar până la punctele de încărcare şi descărcare, cu condiţia ca aceste operaţiuni să fie efectuate de către personalul local. S-a ajuns la această decizie după plângerile mai multor şoferi italieni care au constatat că măsura de a lucra numai cu greenpas introdusă la nivel naţional de 5 zile nu este valabilă şi pentru colegii lor străini, inclusiv pentru cei care vin din România.


Etichete italiacertificat verdepandemia covid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live