Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 August 2019
Vizualizari: 342
Comentează add

Preşedintele Sergio Mattarella a acceptat demisia guvernului condus de Giuseppe Conte.

Italia: Preşedintele Sergio Mattarella a acceptat demisia guvernului

radiojurnal

 Foto: Arhivă.

 În Italia, preşedintele Sergio Mattarella a acceptat demisia guvernului condus de Giuseppe Conte, după neînţelegerile izbucnite între partidele din coaliţia aflată la guvernare.

Potrivit analiştilor, căderea executivului a fost provocată de liderul partidului naţionalist Liga, Matteo Salvini, care ar dori să ajungă premier, după ce partidul său a obţinut 34% din voturi la alegerile europarlamentare din luna mai, în timp ce celălalt partid al coaliţiei, 5 Stele, a obţinut doar 17%.

Salvini, care este vicepremier şi ministru de interne, a anunţat că va supune rapid la vot propunerea de reducere a numărului de parlamentari de la 945 la 600, măsură care va fi urmată de alegeri la nivel naţional.

Corespondenta noastră, Elena Postelnicu, relatează.


Reporter: Demisia a fost acceptată aseară de președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care din această după-amiază, de la ora locală 16:00, va începe consultările cu partidele politice pentru a stabili dacă pentru formarea unui noi executiv este posibilă alcătuirea unei noi majorități parlamentare sau sunt necesare alegeri anticipate.

Negocierile se vor încheia joi seară cu actualele formațiuni din coaliția guvernamentală Liga și Mișcarea populistă 5 Stele.

Fostul prim-ministru, Matteo Renzi, Partidul Democrat, a anunțat deja că nu va face parte din noul guvern, în vreme ce formațiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi avertizează că țara va ajunge la dezastru dacă va fi condusă de o coaliție despre care se tot vorbește în ultimele zile între Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele.

O altă variantă ar mai fi, potrivit analiștilor politici, un guvern de scurt timp, de doar 3 luni, condus chiar de Giuseppe Conte, pentru ca în a doua jumătate a lunii octombrie să se meargă la vot.


Etichete italiaPreşedintele Sergio Mattarellademisia guvernului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live