Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

25 Martie 2012
Vizualizari: 1751
Comentează add

Premierul Italiei, Mario Monti, a declarat că, în pofida măsurilor de austeritate adoptate, situaţia Italiei nu este foarte bună. Oficialul spune că aşteptările privind evoluţia economică a ţării trebuie să rămână modeste.

Italia "nu se află într-o situaţie strălucitoare"

bogdan-mihai

Premierul Italiei, Mario Monti. Foto: Reuters.

Italia "nu se află într-o situaţie strălucitoare", în pofida măsurilor de însănătoşire luate deja, iar "aşteptările trebuie să rămână modeste", a afirmat sâmbătă şeful cabinetului de la Roma, Mario Monti, în cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comerţului, Confcommercio, potrivit AFP.

"Trebuie să ne păstrăm aşteptările la un nivel modest. Ţara nu se află într-o situaţie strălucitoare în care să putem face promisiuni", a declarat premierul italian, a doua zi după adoptarea în linii mari a unui proiect de reformă a pieţei muncii ce urmăreşte eliminarea anumitor tutele asupra locului de muncă şi care este contestat de sindicate.

"În momentul de faţă nu putem considera că am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil să rezolvi într-un an ori în cinci luni ce a fost clădit timp de decenii", a adăugat Mario Monti.

Oficialul a denunţat faptul că, în trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticând implicit principiul consultărilor aplicat în Italia până la intrarea în funcţie a guvernului pe care-l conduce şi care, în opinia premierului, oferea un fel de "drept de veto" unor sindicate şi categorii profesionale.

După ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, în noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Mario Monti a sporit măsurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizările pentru a obţine mai multă concurenţă sau reformarea sistemului de pensii.

Proiectul de reformă a pieţei muncii, susceptibil de a suporta modificări în parlament înainte de adoptarea sa definitivă în decurs de mai multe luni, ar urma cu timpul "să favorizeze o distribuire mai justă a diferitelor tutele asupra locului de muncă", în prezent puternice pentru locurile de muncă pe durată nedeterminată şi foarte slabe pentru celelalte.

Prim-ministrul italian a avertizat că eventualele modificări nu pot fi decât rezultatul "unei înţelegeri între membrii guvernului şi şeful statului", şi nu al "forţelor exterioare guvernului".

În faţa ameninţării cu o grevă generală de opt ore, pregătită de primul sindicat al ţării, CGIL, Mario Monti a subliniat că aceasta "face parte din psihologia socială a unei ţări democrate".


Etichete ItaliaMario Montisindicategrevă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live