Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

19 Iulie 2016
Vizualizari: 953
Comentează add

În Italia, disproporție majoră între numărul de migranți înregistrați în Sistemul de protecție a solicitanților de azil și a refugiaților și migranții care se află în centrele de primire și de prim ajutor: 20.347 față de 113.622.

Italia - ”invadată” de migranți - riscă să piardă controlul asupra acestora

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

  Refugiații, care dorm în Gara Centrale din Milano, sunt frecvent consultați de voluntarii de la Crucea Roșie

Autoritățile locale din întreaga Italie sunt nemulțumite și protestează în lipsa unor măsuri pe care guvernul ar trebui să le adopte pentru stavilirea fluxului de migranti, imposibil de controlat pe plan local. Zi de zi, navele operațiunii Frontex salvează în Marea Mediterană mii de refugiați, pe care îi debarca apoi în sudul Italiei. Ulterior, aceștia sunt transferați în alte regiuni din Peninsula. Alessandria este numai unul dintre multele orașe care se afla în situația de a nu mai avea unde să-i cazeze, aceasta în condițiile în care în ultimele luni nicio țara din Uniunea Europeană nu a mai preluat vreun refugiat din Italia.

Sosirea neîntreruptă de migranți, care nu sunt distribuiți – așa cum se vorbea în urmă cu câteva luni – prin Europa, ci rămân în Italia provoacă probleme în cadrul primăriilor care sunt nevoite să îi ospiteze pe acești refugiați. Situația ar putea să iasă de sub control. Mulți edili, indiferent de culoare și tendință politică, din Alessandria până la Gorizia, de la Fiuggi până la Fiumicino, de la Messina până la Val d’Aosta, de la  Ventimiglia la Treviso lansează un semnal de alarmă față de acest continuu flux de refugiați.

Rita Rossa, primarul din orașul Alessandria, i-a răspuns ministrului de interne Angelino Alfano, care i-a trimis 92 de migranți că noi sosiți ”pun populația într-o situație de mare dificultate, deoarece suntem incapabili să gestionăm o situație care a devenit de necontrolat”.  Proteste asemănătoare vin și din partea altor edili, care nu mai au unde să îi cazeze pe acești migranți. Până și fostul primar al orașului Torino, Piero Fassino, avertizează că în curând ”în Italia va fi depășit numărul care ar fi posibil de controlat al acestor refugiați, iar această problemă riscă să ne doboare”.

Unii dintre migranți sunt identificați și ținuți sub control, mulți alții nu

Comparând numelere, Italia are mai puțini străini față de alte țări (8,3% de cetățeni străni rezidenți față de  9,3% cât are Germania și 9,6% cât înregistrează Spania) și debarcările sunt la nivelul anului 2015 (aproximativ  79 de mii). Refugiații aflați în centrele de primire sunt 135.785, în vreme ce anul trecut se vorbea doar de 29.630 de refugiați dintr-un total de 83.200 migranți. Problema este că cei 53.000 care nu au drept de azil nu sunt repatriați și rămân necontrolați în Peninsulă. Există de altfel, o disproporție majoră între numărul de migranți înregistrați în Sistemul de protecție a solicitanților de azil și a refugiaților și migranții care se află în centrele de primire și de prim ajutor: 20.347 față de 113.622.

Din acest motiv Ministerul de interne de la Roma, în acord cu Asociația Națională a primăriilor din Italia, stabilesc noi regulamente stricte: nu mai mult de două sau trei persoane la o mie de rezidenți, pentru a pondera astfel numerele din metropole și a distribui acești migranți și în localitățile mai mici.  În plus casele sociale care au posibilitatea de a furniza mâncare migranților pot beneficia de anumite stimulente economice din cei 2 euro și 50 de cenți care revin practic unui refugiat.

Până în prezent doar 15% din migranți sunt gestionați de Sistemul de protecție a solicitanților de azil și a refugiaților. Restul rămân în competența prefecților care la rândul lor trimit acești noi sosiți spre primării, care îi preiau, atunci când e posibil, pentru a-i caza în hoteluri și pensiuni turistice. 35 de euro de persoană se duc pentru  camera la hotel și doar 2 euro și 50 de cenți revin migrantului ca bani de buzunar.

Problema este, comentează și presa din Peninsulă, că dacă Europa nu se va decide să treacă la fapte și să preia o parte dintre acești migranți, toate planurile proiectate în Italia pentru a salva aceste persoane vor fi sortite eșecului. 

 
 

Etichete migranțirefugiațicentre de primirecazare migranțiItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live