Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

15 Februarie 2011
Vizualizari: 1645
Comentează add

Comisia Europeană a anunţat că a cerut guvernelor UE contribuţii pentru o misiune destinată limitării fluxului de imigranţi din Tunisia şi analizează modalităţile de a ajuta financiar Italia.

Italia cheltuie 1.250 de euro pentru fiecare refugiat

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: Reuters.

Starea de urgenţă umanitară, proclamată sâmbătă, persistă în sudul Italiei.

5278 de tunisieni, dintre care 66 minori, au intrat în ultima lună în Peninsulă, intenţionând să ajungă în Germania, Franţa, Olanda, Malta, Cipru, Grecia sau Spania. 

Centrul de primire pentru străini de la Lampedusa a fost vizitat marţi de premierul Silvio Berlusconi şi ministrul de interne Roberto Maroni.

Oficialii au fost întâmpinaţi de imigranţi cu panacarde pe care scria cu vopsea roşie ”Mulţumim Lampedusa”.

În cadrul conferinţei de presă de la prefectura oraşului Catania, ministrul Roberto Maroni a amintit ca fenomenul migrator în special dinspre Africa de Nord ”nu constituie numai o problemă de imigraţie, ci este o criză politică şi socială care afectează ţările din respectiva zona şi care riscă să aibă un impact imprevizibil dacă nu se intervine la nivel politic.” 

Roerto Maroni mai consideră că în acest context rolul Uniunii Europene este acela de a avea un dialog cu aceste state.

”Cer, am cerut şi consider că este fundamental ca Europa la cele mai înalte nivele, deci şefii de stat şi de guverne să ofere o strategie, să ia o iniţiativă, să înceapă o acţiune diplomatică puternică în concordanţă cu toate ţările care sunt interesate de astfel de fenomene” a declarat Roberto Maroni. 

Guvernul de la Roma a cerut, încă de vineri, ajutorul Uniunii Europene, un ajutor de aproximativ 100 de milioane de euro, în condiţiile în care ministrul de interne preconizează că afluxul de imigranţi va ajunge la aproximativ 80.000.

Italia cheltuie cel puţin 1250 de euro cu fiecare refugiat ajuns pe mare.

Centrul de primire de la Lampedusa este supra-aglomerat

În fiecare zi autorităţile efectuează câte două- trei transporturi de clandestini de la Lampedusa la Bari.

Cei rămaşi în insula siciliană sunt supravegheaţi de autorităţi, beneficiind de toate condiţiile necesare, fiind însă interzis consumul de alcool.

Pe de altă parte Comisia Europeană a anunţat tot marţi că a cerut guvernelor UE contribuţii pentru o misiune destinată limitării fluxului de imigranţi din Tunisia şi analizează modalităţile de a ajuta financiar Italia.

Şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini şi ministrul de interne Roberto Maroni vor comunica miercuri după-amiază în cadrul şedinţei de la Senat decizia luată vis-a-vis de starea de urgenţă umanitară provocată de tunisienii veniţi la Lampedusa.

Italia va debloca un ajutor de urgenţă în valoare de cinci milioane de euro pentru Tunisia şi va anunţa o linie de credit de 100 de milioane de euro la conferinţa internaţională asupra reformelor în această ţară, în martie, la Cartagina, a anunţat luni Franco Frattini, citat de TAP, relatează AFP.


Etichete ItaliarefugiatRoberto MaroniUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live