Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Marţi, 11 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Roma

12 Iulie 2010
Vizualizari: 1986
Comentează add

Valul de căldură care traversează Italia agravează problema deşeurilor din insula Sicilia, unde de aproape un an există neînţelegeri între firmele de salubrizare şi primării.

Italia "arde" din cauza căldurii şi a deşeurilor Italia "arde" din cauza căldurii şi a deşeurilor - Conține galerie foto

elena-postelnicu-roma

Deşeurile constituie o reală problemă în Sicilia. Foto: Elena Postelnicu.

Peninsula este afectată de două zile de un val de temperaturi ridicate cuprinse între de 40 şi 45 de grade Celsius.

Din cauza valului de căldură venit de pe continentul african, în oraşele Bologna, Bolzano, Genova şi Torino autorităţile au declarat cod roşu de urgenţă şi recomandă persoanelor să evite să circule pe străzi la orele prânzului.

Şi în sud, la Bari, autorităţile se pregătesc să activeze un sistem de alertă de caniculă.

Temperaturile înalte agravează problema deşeurilor din insula Sicilia. Guvernul italian a instituit în regiune stare de urgenţă pentru deşeuri, valabilă până la 31 decembrie 2012.

Munţi de gunoaie se află chiar în faţa marilor obiective turistice din oraşele siciliene. Mai mult, în fiecare noapte pompierii intervin cel puţin de trei ori pentru a stinge incendiile provocate intenţionat de anumiţi trecători indignaţi de mirosul mormanelor de deşeuri uitate pe străzi.

Autorităţile nu exclud posibilitatea ca mafia să fie implicată şi ea în provocarea acestor incendii.

Firmele de salubrizare nu mai strâng gunoiul

De aproape un an, neînţelegerile dintre firmele private de salubrizare şi primăriile din provincia Palermo au făcut ca pe străzile mai multor localităţi să se adune deşeuri care constituie un adevărat pericol igienico-sanitar.

”Urgenţa deşeurilor nu se termină niciodată. Asta este practic problema. Resursele pentru eliminarea gunoaielor sunt tot timpul inexistente sau mai rău anulate, ca şi când n-ar fi nevoie de ele” afirmă un palermitean.

Din cauza faptului că Primăria din Palermo a crescut taxa pentru deşeurile publice cu 175% în ultimul an, s-a creat un deficit enorm în bugetul firmelor de curăţenie, de aproximativ 13 milioane euro.

Acestea au încetat să mai adune gunoaiele din oraş. O parte dintre localnici sunt mulţumiţi că nu este aceeaşi situaţie ca în urmă cu doi ani, în vreme ce alţii recunosc că este chiar vina lor.

”Continuăm să aruncăm gunoaiele pe străzi deoarece noi suntem un popor imoral. Dacă nu avem pe unul care să ne urmărească şi să ne amendeze, din păcate continuăm să o facem. Nu e nimeni.

"Nu există forţe de ordine. Noi femeile nu putem să protestăm, nu putem să chemăm poliţiştii să iasă în stradă. Fiecare îşi vede propriul interes”, susţine o italiancă din Palermo.

”A venit fiul meu din America. El locuieşte acolo de 10 ani. A venit cu soţia. Mie mi-a fost ruşine. Oraşul acesta a devenit de nelocuit. Vin turişti de peste tot care nu au cum să înţeleagă ce se întâmplă aici”, este de părere o altă femeie din oraşul sicilian.

Stare de urgenţă în Sicilia din cauza gunoaielor

Potrivit guvernatorului Raffaele Lombardo, guvernul de la Roma a instituit stare de urgenţă în insula Sicilia pentru deşeuri valabilă până la 31 decembrie 2012.

Ordonanţă de urgenţă include toată regiunea şi prevede constiuirea unui plan de acţiune pentru prefecţii insulei.

În prezent, în Sicilia sunt doar trei depozite de deşeuri cu o capacitate pe termen lung sau mediu la Catania, Messina şi Enna, iar cele pe termen scurt sunt deja pline.

Cea mai gravă situaţie este cea din Bellolampo – Palermo, provincie care a fost încredinţată la trei din cei patru comisari.

Preşedintele regional are alocate toate competenţele necesare pentru atingerea obiectivului, adică 35% din deşeuri să fie recilate până în anul 2012.

Munţii de gunoaie constituie o alarmă şi pentru autorităţile din Napoli, unde au fost arestaţi nouă oameni de afaceri implicaţi în traficul ilicit de deşeuri. Alte cinci persoane au fost arestate în regiunile din centrul Italiei.


Etichete deşeuricaniculăItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live