Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

12 Aprilie 2011
Vizualizari: 1386
Comentează add

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a acuzat UE de lipsă de acţiune în privinţa crizei imigranţilor aflaţi în Italia. De la începutul anului, în insulele siciliene au sosit 27 de mii de imigranţi.

Italia acuză UE de lipsă de solidaritate

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni. Foto: Reuters

Dezamăgire din partea Italiei după reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne(JAI), consacrată imigraţiei.


Ministrul de interne Roberto Maroni se intreabă dacă are sens ca "Italia să rămână în UE" şi concluzionează că este mai bine să continue "singuri decât prost însoţiţi".

"Reuniunea a fost decepţionantă" a estimat Roberto Maroni, potrivit căruia "Italia este lăsată singură".

Potrivit lui Roberto Maroni, "solidaritatea din partea Europei există numai pentru a salva băncile, a declara război, dar când este vorba de a-şi exprima în mod concret solidaritatea cu o ţară în dificultate, cum este cazul Italiei, UE se ascunde".

Afirmaţiile au fost făcute de lider însă după ce, cu o ezitare, a semnat acordul final al reuniunii.

La rândul său, ministrul de externe, Franco Frattini, susţine că UE este "egoistă" şi că Italia este nevoită să găsească soluţii singură.

"Suntem dezamăgiţi de comportamentul Europei, ceea ce nu ne puteam imagina. Vroiam să propunem Europei tema imigraţiei ca o problematică globală pentru a o confrunta împreună. UE nu a reuşit să vorbească clar. Europa rămâi cu egoismul tău. Noi vom găsi soluţii", a declarat după reuniune, şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, prezent şi el la Luxemburg.

Cei doi miniştri nu au ţinut cont de avertismentul făcut luni dimineaţă de preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, care a cerut  "prudenţă" faţă de afirmaţiile dure făcute vis-a-vis de UE.

Franţa îi refuză în continuare pe imigranţi

Guvernul de la Roma acuză Uniunea Europeană, în mod particular Franţa, de lipsă de solidaritate cu Italia, ţară aflată în prima linie în ceea ce priveşte afluxul de imigranţi fără acte în regulă proveniţi din Tunisia sau din Libia.

De la 1 ianuarie 2011 au debarcat pe insulele siciliene 400 de ambarcaţiuni cu peste 27.000 de imigranţi, majoritatea tunisieni şi doar 3000 de refugiaţi politici din Libia.

Decizia Italiei de a acorda permise de şedere temporare de trei luni tuturor imigranţilor tunisieni intraţi până în aprilie în Peninsulă a provocat agitaţie în cadrul UE, cu atât mai mult cu cât s-a constatat că majoritatea clandestinilor vor să ajungă în Franţa, Belgia şi Germania.

Ministrul francez de interne, Claude Guéant, aflat la Luxemburg, a avertizat că Franţa îi va retrimite în Italia pe imigranţii tunisieni care nu au acte în regulă.

Tunisienii de la Lampedusa fug de frica repatrierii

Autorităţile italiene au efectuat luni primele două zboruri de repatrieri dinspre Lampedusa la Tunis cu aproximativ 60 de persoane, potrivit acordului semnat între guvernele celor două ţări, acord care prevede ca cetăţenii tunisieni care vor intra în Peninsulă după 5 aprilie să fie imediat repatriaţi.

Situaţia pe insula italiană este însă din ce în ce mai tensionată.

Clandestinii protestează împotriva măsurilor pe care Italia a decis să le ia pentru a combate imigraţia clandestină.

Străinii nu vor să se întoarcă în ţara natală.

Ei au devenit agresivi şi au provocat ieri un incendiu chiar în Centrul de primire de la Lampedusa.

Personalul Centrului a solicitat intervenţia forţelor de ordine pentru a calma spiritele.

Imigranţii strigau "libertate" în timp ce încercau să escaladeze zidurile centrului.

Situaţia a scăpat de sub control după izbucnirea incendiului.

Peste 50 de străini şi-au pierdut urma pe colinele din împrejurimi, în vreme ce o altă parte dintre ei caută soluţii de a ajunge în Sicilia pe căi ilegale.
 


Etichete ItaliaimigranţiLampedusaRoberto maroniUEtunisieniFranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live