Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 06 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

18 Septembrie 2018
Vizualizari: 1974
Comentează add

Invitat: prof. univ. dr. Ioan Scurtu

"Istoricii şi Centenarul" "Istoricii şi Centenarul" - Conține audio

george-popescu

 

 Peste două luni şi jumătate, Centenarul sau omagierea celor o sută de ani de la întregirea României Mari va fi la apogeu.

 

Până acum, constatăm că pregătirea evenimentului s-a făcut tot din mers, după canoanele locului, că într-un târziu au fost alocate şi finanţările aşteptate.

 

Că evenimentul în ansamblu a fost tratat punctual în funcţie de priceperea şi devoţiunea locului. La începutul anului timid, în care istoricii militari au fost cei mai harnici, sacrificându-şi din bugetele şi aşa înjumătăţite.

 

Primăvara a adus mai multă prospeţime, stabilindu-se o bugetare prin proiecte, aproape trei mii la număr, însă după un algoritm discutabil.

 

Vara a fost parţial ratată la Mărăşeşti şi Focşani, cu toate că administraţia locală şi-a dat silinţa să se ridice la nivelul aşteptărilor.

 

A urmat perioada concediilor şi evident, Centenarul a mai răsuflat din strânsoarea mediatică şi gălăgioasă.

 

Acum efortul se deplasează pe axa Bucovina - Alba Iulia, când ne apropiem de sfârşitul marcării unui secol de la Marea Unire.

 

Este destul de greu să ceri cetăţenilor o participare afectivă pentru acest eveniment ce ar putea fi şi de redeşteptare naţională, dacă studiul istoriei şi al materiilor umaniste din şcoală este atât de scăzut şi viciat de nenumăratele reforme sau amestec al modelelor străine.

 

Omagierea Centenarului este o obligaţie morală pentru conaţionali şi o obligaţie profesională pentru cei care lucrează în Cultură.

 

Istoricii au dovedit cel mai mare sârg şi au avut cele mai multe iniţiative în sprijinul aniversării. Au dat chiar mai mult decât li se cerea, au dat chiar şi de la ei, personal, fiindcă au rămas încrezători în profesiunea lor de credinţă.

 

Centenarul n-a avut un plan bine elaborat , chiar în termeni de eficienţă. A pornit greoi, chiar la câteva luni după intrarea în noul an, 2018. A fost lipsit de expertiza istoricilor, ajungând subiect de dispută politică şi administrativă.

 

A avut încă de la început un buget modest şi nu i s-a dat importanţa strategică reală, fiind tratat destul de superficial de către mijloacele de informare.

 

Centenarul putea rămâne în amintirea noastră mai mult ca o stăruinţă dată de calendar. Invitatul nostru a făcut o remarcă plină de miez: „Centenarul a ajuns să marcheze anul dezbinării naţionale în loc de anul unităţii naţionale”

 

Ne rămâne speranţa că urmează al 12-lea ceas pentru a mai drege dintr-o imagine şifonată serios.

 

 

 

AUDIO : Istorica, ediţia din 17 septembrie 2018

 

Regia de montaj: Alina Iaurum şi Jeanine Georgescu

 

Regia de emisie : Lucian Flencheş şi Adriana Anica

 

Emisiunea „Istorica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST  (colţul din dreapta).

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www.romania-actualitati.ro


Etichete Centenaristoricidată de calndarobligaţie moralăAlba IuliaBucovinabugeteîntârzieriidentitate naţionalădezbinare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live