Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

5 Iunie 2015
Vizualizari: 888
Comentează add

Israel și Arabia Saudită au interese comune şi este pentru prima oară când se recunoaşte public o campanie diplomatică menită să contracareze expansiunea Iranului în regiune.

Israel și Arabia Saudită "pot acţiona împreună în interese comune"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Fostul ambasador al Israelului la ONU, Dore Gold (stânga) și fostul general saudit Anwar Eshki (dreapta). Foto: timesofisrael.com/Debby Communications Group.

Între reprezentanţi ai Israelului şi Arabiei Saudite au avut loc cinci reuniuni secrete cu privire la ameninţarea iraniană în regiune începând din 2014.

Ambele ţări au interese comune şi este pentru prima oară când se recunoaşte public o campanie diplomatică menită să contracareze expansiunea Iranului în regiune.

Dore Gold, fost ambasador la ONU, în prezent director general al Ministerului israelian de Externe, împreună cu fostul general saudit Anwar Eshki, şi-au dat mâna în public cu ocazia unei conferinţe a experţilor în problemele Orientului Mijlociu găzduită de Consiliul pentru Relaţii Externe de la Washington.

Eshki a enumerat pricipalele obiective ale Arabiei Saudite în perioada următoare, între care pacea între Israel şi Lumea Arabă ca prioritate.

Fostul general saudit a evocat pericolul reprezentat de Republica Islamică Iran implicată în toate conflictele regionale şi care încearcă să domine tot Orientul Mijlociu.

Anwar Eshki a declarat că cele două ţări se confruntă cu aceeaşi problemă, Iranul, care generează tensiuni etnice pentru a-şi continua expansiunea.

Diplomatul israelian Dore Gold a estimat că un acord nuclear între Iran şi marile puteri în curs de elaborare va transforma Republica Islamică într-un stat periculos precum Coreea de Nord.

Generalul saudit a precizat că nu vor exista întâlniri între liderii politici până când nu va fi recunoscută iniţiativa de pace a Riadului.

El a subliniat că nu există bariere între saudiţi şi israelieni. Ambele ţări pot acţiona împreună în interese comune.


Etichete IsraelArabia SauditaIranONUDore GoldAnwar EshkiOrientul Mijlociuacord nuclearRiad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live