Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Islanda somată de UE să pună capăt vânătorii de balene

Islanda a fost somată, de către Uniunea Europeană alături de o coaliţie internaţională, să pună capăt vânătorii de balene în scopuri comerciale.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 16 Septembrie 2014, 09:50

Uniunea Europeană a iniţiat luni un demers internaţional, prin care somează Islanda să oprească pescuitul de balene şi comercializarea de produse din această cetacee.

Cele 28 de state membre, alături de guvernele Statelor Unite, Australiei, Braziliei, Israelului, Noii Zeelande, Mexicului şi statului Monaco, şi-au declarat astăzi opoziţia fermă faţă de Executivul islandez, care permite încă vânătoarea de balene în vederea comercializării – precizează Comisia Europeană, într-un comunicat.

Acţiunea iniţiată astăzi de către ambasadorul Uniunii Europene la Reykjavik, Matthias Brinkman, împreună cu mai mulţi omologi, coincide cu deschiderea, în Slovenia, a celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei Internaţionale privind vânătoarea de balene.

Audio: Islanda somată de UE să pună capăt vânătorii de balene.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, ambasadorul Brinkman a subliniat că opinia publică din principalele ţări partenere comerciale ale Islandei se opune cu fermitate vânătorii de balene.

Islanda este, alături de Norvegia, una dintre ţările europene care fac parte din Comisia Internaţională privind vânătoarea de balene – organismul care gestionează problema cetaceelor pe plan mondial, dar care a respins moratoriul din 1986, vizând vânătoarea de balene în scopuri comerciale.

Uniunea Europeană şi partenerii săi şi-au exprimat preocuparea majoră faţă de creşterea numărului de balene cu înotătoare capturate de Islanda – 134, anul trecut, dintr-un total de 169.

Balena cu înotătoare, o specie pe cale de dispariţie, este una dintre cele mai rapide cetacee şi ocupă locul al doilea în topul celor mai mari din lume.

Iar Uniunea denunţă inclusiv faptul că autorizaţiile de vânătoare acordate de Islanda nu ţin cont de interesul global de conservare a speciei pe termen lung.

Nu în ultimul rând, coaliţia internaţională respinge argumentul Islandei, potrivit căruia, vânătoarea acoperă o cerere sau o necesitate internă şi recomandă islandezilor să se orineteze mai degrabă către dezvoltarea turismului de observare a spectaculoaselor cetacee.