Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

8 Ianuarie 2018
Vizualizari: 551
Comentează add

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an.

Isărescu: Majorarea dobânzii cheie nu înseamnă că se va majora ROBOR

radu-dobritoiu

Majorarea ratei dobânzii cheie a Băncii Naţionale la 2%, decisă astăzi de BNR, nu înseamnă în sine că se va majora rata ROBOR, cea pe baza căreia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populaţiei, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

 

Impactul majorării dobânzii de politică monetară este minor în ceea ce priveşte ROBOR la trei şi şase luni, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Mesajele le primim indiferent de evoluţiile din piaţă. Le citim cu atenţie că reprezintă preocupări, fac parte din citirea pieţei, economiei şi societăţii. Dacă ne uităm la realitate, aceasta este următoarea: dobânzile care vă interesează ROBOR la 3 şi la 6 luni au scăzut aproape permanent în ultimele săptămâni. Azi a ajuns la 2% la 3 luni, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate. Această majorare a ratei dobânzii nu înseamnă că se va majora ROBOR, pe baza căreia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populaţiei", a precizat, luni, guvernatorul BNR, într-o conferinţă de presă.

Acesta susţine că impactul în piaţă ar putea să fie "uşor deosebit".

"S-ar putea ca efectul în piaţă să fie uşor deosebit. Nu vedem mişcări ample ale dobânzilor. Datoria mea e să transmit acest lucru şi să subliniez că modificarea ROBOR, care probabil va apărea, posibil să coboare la 3 luni şi sub 2%, va depinde de condiţiile de piaţă. Impactul este minor şi, în consecinţă, mediatizarea excesivă trebuie să fie atenuată", a precizat guvernatorul BNR.

 

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018, a anunțat, luni, banca centrală.

 

Consiliul de administraţie al BNR a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an. Potrivit Agerpres, o altă hotărâre vizează păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


Etichete Majorarea dobânzii BNRMugur Isarescurata politica monetara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live