Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

14 Octombrie 2013
Vizualizari: 1102
Comentează add

Premierul Enda Kenny a anunţat că după trei ani de măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, Irlanda se îndreaptă spre încheierea programului în data de 15 decembrie.

Irlanda se apropie de finalul programului cu UE şi FMI

carmen-valica

Irlandezii au adoptat în urma unui referendum pactul fiscal. Foto: Reuters.

Irlanda ar putea deveni prima ţară din zona euro, dintre cele profund afectate de criza economică, care încheie programul de salvare cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Premierul Enda Kenny a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că după trei ani de măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, Irlanda se îndreaptă spre încheierea programului în data de 15 decembrie.

"Nu înseamnă că problemele financiare s-au încheiat", a avertizat însă şeful guvernului irlandez.

Mâine, executivul va anunţa noi majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor.

Irlanda va încerca să economisească, prin propunerea bugetară pentru anul viitor, încă două miliarde şi jumătate de euro.

Scopul e menţinerea deficitului în limitele convenite cu partenerii internaţionali.

Vremea planurilor de salvare "s-a încheiat"

Enda Kenny se declară încrezător în privinţa evoluţiei ţării, în condiţiile în care, a anunţat el, deşi sunt încă multe de făcut, în ultimul an au fost totuşi create 34 de mii de noi locuri de muncă.

"Vremea planurilor de salvare s-a încheiat. E un început de drum şi e începutul libertăţii noastre de a decide singuri ce fel de ţară pregătim pentru viitor", a spus Enda Kenny.

Autorităţile de la Dublin au accesat programul de asistenţă în 2010, după prăbuşirea pieţei imobiliare interne.

În schimbul ajutorului de 85 de miliarde de euro, Irlanda a decis să taie aproape 25 de mii de locuri de muncă din sectorul public, a majorat mai multe taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, a redus valoarea salariului minim pe economie şi a ajutoarelor sociale.

Datoria publică a Irlandei era la începutul acestui an de peste 125 la sută din produsul intern brut, una din cele mai mari din zona euro.

Alături de Irlanda, alte ţări din zona euro care beneficiază de programe de asistenţă internaţională sunt Grecia, Portugalia şi Cipru.


Etichete IrlandaUEFMIajutorEnda Kenny

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live