Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

17 Mai 2010
Vizualizari: 1704
Comentează add

Miniştrii de externe iranian, turc şi brazilian au semnat un acord privind un proiect de schimb prin care Iranul dă uraniu slab îmbogăţit şi primeşte combustibil nuclear puternic îmbogăţit.

Iranul, Turcia şi Brazilia fac schimb de uraniu

sorin-solomon

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, (centru), alături de preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva(s) şi premierului turc, Recep Erdogan(d), după semnarea unui acord privind un proiect de schimb de uraniu. Foto: AFP.

Iranul, Turcia şi Brazilia au semnat un acord privind un proiect de schimb de uraniu slab îmbogăţit iranian pentru combustibil puternic îmbogăţit, care ar urma să aibă loc în Turcia, informează AFP.   

Miniştrii de externe au semnat acest acord în prezenţa preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a celui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, şi a premierului turc, Recep Tayyip Erdogan.

"În cadrul acestui acord, Turcia va fi locul pentru a stoca uraniul slab îmbogăţit iranian", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Ramin Mehmanparast.

"Vom informa în cursul săptămânii Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică în legătură cu acest acord. Cantitatea pentru schimb este de 1.200 de kilograme" de uraniu iranian îmbogăţit la 3,5 la sută, a adăugat el.

"AIEA trebuie să informeze grupul de la Viena, Statele Unite, Rusia, Franţa cu privire la această propunere", a Ramin Mehmanparast.

Grupul de la Viena a negociat în noiembrie un schimb de combustibil cu Iranul.

Conform propunerii făcute atunci, Iranul urma să trimită în Rusia 1.200 de kilograme din uraniul său slab îmbogăţit pentru a obţine în schimb combustibil puternic îmbogăţit fabricat de Franţa.

Însă Teheranul a refuzat această ofertă, cerând ca schimbul să se facă simultan sau în etape şi în cantităţi mici, pe teritoriul iranian.

În prezent, Teheranul acceptă să facă acest schimb în Turcia.

Dacă marile puteri acceptă această propunere, Iranul va trimite în termen de o lună 1.200 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit în Turcia, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Ramin Mehmanparast.

Israelul acuză Iranul că a "manipulat" Turcia şi Brazilia

Iranul a "manipulat" Turcia şi Brazilia făcând să pară că acceptă un aranjament referitor la îmbogăţirea unei părţi a uraniului său în Turcia, a afirmat un responsabil israelian de rang înalt, citat de AFP.

  

"Iranienii au mai făcut asemenea scene în trecut, pretinzând că acceptă o astfel de procedură pentru a reduce tensiunea şi riscurile de sancţiuni internaţionale agravate, apoi iranienii au refuzat să treacă la fapte", a explicat oficialul sub protecţia anonimatului.


Etichete IranulTurciaBraziliaIsraeluraniuschimb

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live