Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE (R) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

5 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1320
Comentează add

Diplomaţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică afirmă că organizaţia va prezenta dovezi care sugerează că Iranul a construit modele computerizate pentru focoasele nucleare.

Iranul "lucrează în secret" la arme nucleare

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad. Foto: Reuters.

Iranul ar desfăşura lucrări secrete în domeniul armelor nucleare, potrivit unor informaţii privind conţinutul unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ce urmează să fie dat publicităţii săptămâna viitoare.

Diplomaţi ai Agenţiei afirmă că organizaţia va prezenta dovezi care sugerează că Iranul a construit modele computerizate pentru focoasele nucleare.

Iranul susţine că programul său nuclear are scopuri paşnice. Israelul avertizează că sancţiunile împotriva regimului de la Teheran, de până acum, nu sunt suficiente.

Preşedintele Shimon Peres a declarat că problema nucleară iraniană nu este monopolul Israelului şi are convingerea că lumea ar putea întreprinde curând o acţiune militară împotriva Iranului, pentru că această opţiune este mai aproape de realitate decât cea diplomatică.

Shimon Peres a subliniat că în cele mai dificile situaţii trebuie păstrată raţiunea şi acţionat fără nervi, evitând isteria comentatorilor.

Preşedintele israelian a explicat că serviciile de informaţii ale tuturor ţărilor înţeleg ceea ce se întâmplă şi şi-au avertizat liderii, care probabil încă nu au tras concluzii.

"Se pare că Iranul se apropie de obţinerea armelor nucleare. În timpul care a mai rămas, naţiunile lumii trebuie să acţioneze şi să respecte promisiunea făcută pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru securitate, acţionând cu sancţiuni grave, care ar putea fi şi militare. Acţiunile întreprinse până acum împotriva Iranului nu sunt suficiente", a declarat Shimon Peres.

Ministrul apărării, Ehud Barak, a declarat că opţiunea militară este valabilă şi nu poate fi retrasă, dar nu este o urgenţă imediată.

Poziţia Israelului nu s-a schimbat, şi anume trebuie evitat ca Iranul să producă bomba atomică.


Etichete IranAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live