Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

5 Ianuarie 2020
Vizualizari: 517
Comentează add

Iranul a suspendat o nouă serie de angajamente din acordul nuclear

carmen-gavrila

 Foto: Arhivă.

Consiliul Național de Securitate a decis, duminică seara, să treacă la a 5-a etapă de suspendare a angajamentelor Iranului în cadrul acordului nuclear semnat în 2015.

Regimul de la Teheran a sugerat, în plan intern, că măsura este o reacție la eliminarea generalului iranian  Qassem Soleimani, de către armata americană săptămâna trecută, într-un atac cu dronă în Irak, unde acesta coordona ca lider al corpului de elită Quds, operațiunile milițiilor irakiene șiite apropiate de regimul de la Teheran.

Dar, intrarea în a 5-a etapă de suspendare a prevederilor acordului era de fapt prevăzută cu mult înainte de uciderea generalului Soleimani, ca reacție la sancțiunile internaționale impuse Iranului de Statele Unite și ca procedură de negociere pentru beneficii economice de la statele europene rămase semnatare ale acordului nuclear.

Comunicatul Consiliului Național de Securitate al Iranului arată că de acum înainte, republica islamică nu va mai respecta limitările impuse prin acordul nuclear asupra capacităților și nivelului de îmbogățire a uraniului, dar și asupra cantităților de materiale îmbogățite ori asupra cercetării și dezvoltării în domeniu.

În celelalte 3 etape de suspendare a obligațiilor sale din tratat, Iranul a început prin a-și crește rezervele de uraniu îmbogățit peste cele 300 de kilograme permise de acord, apoi a trecut la îmbogățirea de uraniu până la un nivel de puritate peste limita impusă de 3,76% iar ulterior, în etapa a 4-a, în luna noiembrie a anului trecut, regimul de la Teheran a pus în funcțiune centrifugele de la fabrica Fordou.

În Iran, sunt în plină desfășurare ceremoniile în onoarea generalului Qassem Soleimani, considerat acum martir al republicii islamice. Regimul de la teheran a declarat 3 zile de doliu național.

Luni, NATO va avea o reuniune de urgență pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.


Etichete Iranacordul nuclearQassem SoleimaniIrakNATOSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live