Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

11 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1254
Comentează add

Iranul a admis că avionul ucrainean prăbuşit lângă Teheran a fost doborât de o rachetă.

Iranul a recunoscut că a doborât avionul în care erau 176 de pasageri

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: Arhivă.

Iranul a admis că avionul ucrainean care s-a prăbuşit lângă Teheran a fost doborât de o rachetă şi afirmă că aceasta a fost lansată din greşeală şi că toţi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.

Teheranul respinsese iniţial ipoteza doborârii aparatului, un Boeing 737-800 la bordul căruia se aflau 176 de persoane, dar ulterior surse militare americane au anunţat că există dovezi ale lansării, iar varianta a fost susţinută şi de premierul canadian Justin Trudeau.

Comandantul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, o forţă care se află în subordinea directă a Ayatollahului Ali Khamenei şi care opera sistemul antiaerian, a afirmat că acesta acceptă întreaga responsabilitate.


Iranul a anunţat astăzi că a doborât din greşeală un avion ucrainean, fiind ucise cele 176 de persoane aflate la bord. A fost confirmată ipoteza despre care am relatat.

Preşedintele Hassan Rohani a scris pe Twitter că republica islamică regretă profund această greșeală dezastruoasă și toate rugăciunile se îndreaptă spre familiile îndoliate. Multe victime sunt iranieni cu dublă cetățenie.

Ministrul afacerilor externe, Muhammad Javad Zarif, pretinde că a fost o eroare umană, în momentul crizei provocate de americani.

Recenta escaladare dintre Teheran și Washington a început de la atacul ambasadei americane din Bagdad de către iranieni.

Până ieri, Teheranul a pretins că prăbușirea avionului ucrainean a fost un accident, în timp ce oficialii occidentali au insistat că au dovezi că avionul a fost doborât cu o rachetă iraniană. Totul se vede de sus.

Regimul de la Teheran a folosit buldozere pentru a îndepărta resturi de la locul prăbușirii, distrugând posibile probe.

Fotografiile arată că s-a încercat curățirea locului înainte de începerea unei anchete amănunțite cu participarea experților ucraineni.


Avionul de pasageri a fost lovit la câteva ore după ce Iranul a atacat cu rachete două baze americane din Irak, pentru a răzbuna eliminarea generalului Soleimani de către forțele americane.

Soleimani a fost catalogat la Ierusalim "arhitect al terorismului iranian în Orientul Mijlociu și în lume".

Televiziunea iraniană citează o declarație militară potrivit căreia avionul ar fi zburat aproape de un site sensibil.


Etichete iranavionucrainarachetateheranBoeing 737-800armatacanada

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live