Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă, Iran

19 Mai 2017
Vizualizari: 877
Comentează add

Aproape 57 de milioane de iranieni au drept de vot şi îşi aleg astăzi preşedintele, pentru următorii 4 ani, şi membrii consiliilor locale, în peste 36 de mii de secţii de vot.

Iranienii îşi aleg viitorul

carmen-gavrila-iran

 Alegeri prezidenţiale în Iran. Foto: Carmen Gavrilă.

Aproape 57 de milioane de iranieni au drept de vot şi îşi aleg astăzi preşedintele, pentru următorii 4 ani, şi membrii consiliilor locale, în peste 36 de mii de secţii de vot.

Forţele de securitate sunt în număr mare pe străzi, după ce recent, Iranul a fost direct ameninţat de organizaţia teroristă sunită Daesh, aşa zisul Stat Islamic.

Autorităţile speră să fie o prezenţă cât mai mare la urne, care să legitimeze regimul republicii islamice şiite.

În cursă au rămas 4 candidati iar presa iraniană comentează că cel mai probabil nu va fi un al doilea tur de scrutin pentru că 2 dintre candidati, conform sondajelor, nu vor obţine fiecare mai mult de 1% din voturi.

Aşadar preşedinte va fi ori actualul şef al guvernului Hassan Rouhani ori ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

Liderul suprem - primul iranian care a votat

Practic votul a fost deschis astăzi, la prima oră, de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei care a declarat că iranienii ar trebui să aleagă acel candidat care a dovedit o preocupare pentru bunăstarea oamenilor.

Dacă ţinem cont că ultraconservatorul Ebrahim Raisi şi-a concentrat campania pe promisiuni pentru clasa săracă iraniană, declaraţia ayatollahului Khamenei pare una de sprijin pentru Raisi.
Dar părerile iranienilor sunt împărţite poate mai mult ca niciodată. Unii iranieni nu au resimţit o îmbunătăţire a nivelului de trai de când au fost ridicate sancţiunile internaţionale economice, datorită preşedintelui Rouhani, iar alţii vor continuarea politicii de deschidere.

Păreri împărţite

„Acum nu este mai bine decât înainte de acordul nuclear, dar o să votez cu Rouhani ca să nu iasă Raisi, care vrea să închidă din nou ţara” spune un tânăr în faţa unei secţii de votare. Un bătrân din apropiere îl dezaprobă: „Raisi va avea mai multă grijă de săraci, a zis că o să ne scadă preţurile la alimente şi la electricitate. Pe mine doar asta mă interesează, să trăiesc mai bine”.

Alt iranian vrea investiţii străine:„Putem cu siguranţă să continuăm pe drumul bun din ultimii ani, numai dacă Rouhani rămâne preşedinte, pentru că el aduce investiţiile de care avem nevoie în Iran”, iar o femeie îmi spune că e preocupată de libertăţile sociale şi de drepturile femeilor: „Eu am fete şi deci nu vreau să fie preşedinte Raisi care e un tradiţionalist. Vreau ca fetele mele să aibă un viitor mai bun”.

De alfel, temele principale ale campaniei electorale au fost economia şi nivelul de trai iar ultraconservatorul Raisi a proiectat o imagine a salvatorului iranienilor săraci mai ales că este directorul celei mai mari fundaţii caritabile religioase din Iran.


Etichete alegeri prezidentiale iransectii de votcandidati

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live