Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

10 Ianuarie 2020
Vizualizari: 506
Comentează add

În Iran, în condiţiile absenţei unei presei independente, populaţia apelează intens la reţelele de socializare pentru a ironiza acţiunile autorităţilor

Iranienii ironizează, pe reţelele de socializare, acţiunile autorităţilor

carmen-gavrila

 

Trebuie spus de la bun început că în Iran nu există presă independentă, în cel mai bun caz încercări de reformulare abilă şi de sugestii printre rânduri, după ce publicaţiile cu un anume grad de independenţă au rămas rând pe rând fără autorizaţie de funcţionare.

În presa controlată de facţiuni ultra conservatoare este plin de articole cu imagini şi exemple care îşi propun să contracareze catalogarea ca terorist a generalului Soleimani de către preşedintele american.

Nici declaraţiile belicoase la adresa Americii nu au dispărut, dar sunt oarecum temperate de condiţia clar menţionată că regimul va mai reacţiona doar la viitoare acţiuni americane. Dar asta nu înseamnă, după cum o arată atacurile din zona verde a Bagdadului, că Iranul va înceta să pună presiune pe Statele Unite prin interpuşi, ca, de exemplu, miliţiile şiite irakiene.

De altfel, inclusiv ieri, mai mulţi oficiali iranieni au repetat mesajul din ultimele zile, şi anume că scopul Teheranului este să determine plecarea americanilor din Orientul Mijlociu. Este, de altfel, şi unul dintre motivele pentru care iranienii obişnuiţi au început să ia în derâdere regimul, pe reţelele de socializare, prin postări de genul: "Sigur, America deja îşi face bagajele de frica înaltei tehnologii militare iraniene".   

În acelaşi timp este o multitudine de postări care tratează cu umor loviturile iraniene asupra bazelor irakiane în care se aflau militari americani.

Un utilizator, de exemplu, îndeamnă Gărzile Revoluţionare, forţele paramilitare ale regimului, să mai înveţe ceva matematică, după ce un comunicat oficial spunea că 15 rachete iraniene au lovit 20 de ţinte americane.

Alţi iranieni remarcă în derâdere capacitatea extraordinară a tehnicii militare a regimului de a lovi 20 de ţinte cu doar 15 rachete.

Una dintre cele mai populare postări pune pe acelaşi grad de gravitate acţiunile militare ale regimului şi jocul Angry Birds.

Dar dincolo de umorul iranienilor obişnuiţi, reacţiile regimului de la Teheran au în mod evident potenţial periculos şi destabilizator.

Iranul are practic două armate: una cu misiunea de apărare a teritoriului naţional şi Armata Gardienilor Revoluţiei Islamice, pe scurt Pasdaran, cunoscută în Occident sub numele Armata Gărzilor Revoluţionare islamice, care are ca misiune apărarea regimului islamic iranian. Este o armată aflată sub controlul direct al liderului suprem religios şi a fost înfiinţată de fondatorul Republicii Islamice, Ayatollahul Khomeini, după revoluţia islamică din 1979.

Corpul de elită Quds este parte a acestei armate paralele şi a fost create în timpul războiului cu Irakul. Quds are ca scop principal răspândirea conceptului de revoluţie islamică şi crearea de republici islamice, similare celei iraniene, în toate spaţiile locuite de musulmani şiiţi. De la bun început forţa de elită a fost specializată în apărarea regimul islamic de la Teheran prin sprijinirea, în afara teritoriului naţional, de grupări ale căror interese se aliniază cu cele iraniene.   


Etichete IranSoleimaniGărzile RevoluţionareTeheranKhomeiniQuds

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live