Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Septembrie 2022
Vizualizari: 327
Comentează add

Anterior, protestele violente au cuprins aproape toată ţara, în urma decesului unei tinere reţinute de poliţia iraniană a moravurilor pentru încălcarea normelor vestimentare.

Iran-autorităţile au organizat contramanifestaţii în apărarea vălului islam

radiojurnal

  Foto: Arhivă.

În Iran autorităţile au organizat ieri contramanifestaţii în apărarea vălului islamic, după protestele violente care au cuprins aproape toată ţara, în urma decesului unei tinere reţinute de poliţia iraniană a moravurilor pentru încălcarea normelor vestimentare. Lea Berzuc ne spune mai multe.


Lea Berzuc: La Teheran sau Ispahan mii de persoane s-au adunat la apelul autorităţilor după rugăciunea de vineri. La manifestaţii au participat inclusiv femei purtând vălul islamic şi drapelul Republicii Islamice. S-a scandat: ”Moarte complotiştilor şi mercenarilor care promovează renunţarea la văl, la ordinul americanilor", potrivit France Presse. De altfel, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului islamist, au promis dejucarea conspiraţiei puse la cale de străinii care ar duce un război mediatic împotriva islamului, iar poliţia judiciară a promis pedepsirea celor care au distrus bunuri publice sau au legături cu serviciile străine de spionaj. De altfel, France Presse scrie că numeroşi protestatari, inclusiv activişti şi jurnalişti, au fost deja arestaţi în ultima săptămână, iar Centrul Iranian pentru Drepturil Omului cu sediul la New York denunţă moartea a 36 de civili, deşi oficial televiziunea de stat vorbea și de 17 morţi, dintre care cinci în rândul forţelor de ordine. Confirmarea sau obţinerea de informaţii a devenit însă tot mai dificilă după ce autorităţile au restricţionat accesul la Instagram şi WhatsApp, folosite de protestatarii care au condamnat în stradă uciderea unei tinere doar pentru refuzul de a purta vălul islamic.

Statele Unite au anunţat că renunţă la o parte din sancţiunile comerciale impuse Iranului, pentru a permite companiilor IT să ajute manifestanţii iranieni să poată comunica în ciuda interdicţiilor, a mai precizat Lea Berzuc. 


Etichete iranprotestecontramanifestații

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live