Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

8 Martie 2010
Vizualizari: 1451
Comentează add

38 de persoane au fost ucise în atentate cu bombe în capitala Irakului şi în împrejurimile oraşului în ziua alegerilor parlamentare.

Irakienii au sfidat bombele pentru a vota

alexandru-zugravu

Milioane de irakieni au sfidat bombele, ce au făcut 38 de victime, în cursul unui scrutin legislativ de cea mai mare importanţă, calificat de Naţiunile Unite drept "suficient de transparent", şi salutat de Comunitatea Internaţională.

Potrivit primelor estimări obţinute de France Presse de la responsabilii locali, în regiunile sunnite, ce boicotaseră scrutinul din 2005, prezenţa la urne a fost mai mare decât în provinciile şiite.

Rezultatele din capitala Bagdad, ce deţine 68 de locuri în Parlament, nu sunt deocamdată cunoscute, dar ele vor hotărî câştigătorii. În fapt, premierul Nuri al-Maliki domină în regiunile şiite, pe când rivalul său Iyad Allawi - în cele sunnite.

Preşedintele american Barack Obama a calificat scrutinul drept "o etapă importantă" în istoria Irakului, recunoscând totuşi că ţara încă are parte de "zile grele".

Potrivit unui nou bilanţ furnizat de o sursă din Ministerul irakian de Interne, 38 de persoane au fost ucise şi 110 rănite în violenţele din ziua alegerilor, unele din cauza unor tiruri de obuze şi rachete katiuşa la Bagdad, altele în atentate cu bombe în capitală şi în împrejurimile oraşului.

Irakienii speră ca aceste alegeri să pună capăt violenţelor cu care se confruntă ţara, de la căderea regimului lui Saddam Hussein.

Principala provocare a actualelor alegeri legislative a reprezentat-o participarea tuturor comunităţilor, şi mai ales a suniţilor, care în urmă cu 5 ani au boicotat procesul democratic.
 
Premierul şiit în exerciţiu, Nouri al-Maliki, şi contracandidatul său laic, Iyad Allawi, sunt consideraţi favoriţi, însă au de înfruntat o coaliţie de partide religioase şiite, influente în special în sudul Irakului.


Etichete IrakBagdadatentatebombe.

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live