Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 03 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

15 Mai 2017
Vizualizari: 974
Comentează add

La Aman, într-o conferinţă de presă comună, reprezentanţii Iordaniei, Egiptului şi Autorităţii Palestiniene au reafirmat că Ierusalimul trebuie divizat.

Iordania, Egiptul şi Autoritatea Palestiniană: Ierusalimul trebuie divizat

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

 Ierusalim. Foto: wikipedia.org.

La Aman, într-o conferinţă de presă comună, reprezentanţii Iordaniei, Egiptului şi Autorităţii Palestiniene au reafirmat că Ierusalimul trebuie divizat, iar partea de est a oraşului să fie capitala viitorului stat palestinian.

Dezbaterea este pe fondul apropiatei vizite a preşedintelui american, Donald Trump, în regiune şi se aşteaptă o decizie în legătură cu o eventuală mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Miniştrii de externe ai Iordaniei şi Egiptului împreună cu secretarul general al OEP, Saeb Erekat, s-au întâlnit la Aman şi şi-au exprimat opoziţia faţă de ceea ce ei au numit "etape unilaterale în privinţa Ierusalimului".

Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian, Ierusalimul de Vest capitala statului Israel, iar problema Ierusalimului trebuie tratată cu prudenţă.

Cei trei au subliniat că soluţia "două state vecine" ar reprezenta singura cale pentru o pace durabilă.

Liderii palestinieni de la Ramallah cred că ambasada americană nu va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

Aceste declaraţii intervin cu câteva zile înaintea vizitei preşedintelui american, Donald Trump, la Ierusalim.

În context, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat că preşedintele Donald Trump evaluează care vor fi consecinţele mutării ambasadei pentru procesul de pace.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a răspuns într-un comunicat că poziţia Israelului a fost exprimată clar de mai multe ori administraţiei americane şi lumii întregi.

Transferul ambasadei nu va afecta procesul de pace, dimpotrivă, repară o nedreptate istorică.

Ministrul israelian al educaţiei, Naftali Benett, i-a cerut premierului să-i spună preşedintelui Donald Trump că Israelul aşteaptă mutarea ambasadei americane în capitala Ierusalim şi orice acord bazat pe divizarea Ierusalimului va eşua.


Etichete IerusalimIordaniaEgiptulAutoritatea Palestiniană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live