Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

George Popescu

25 Iunie 2015
Vizualizari: 5261
Comentează add

Invitat:prof. univ. dr. Vasile Simileanu, vice-preşedinte al Asociaţiei de geopolitică "Ion Conea"

Ion Conea - geograf şi geopolitician român Ion Conea - geograf şi geopolitician român - Conține audio

george-popescu

 

 
 
Ion Conea (n. 15 ianuarie 1902, Coteana, județul Olt, d. 22 iunie 1974, București) a fost un geograf și geopolitician român, doctor-docent, reputat specialist în geografie istorică și toponimie geografică. A condus activitatea de cercetare monografică a satului Clopotiva (județul Hunedoara), monografie care a fost tipărită integral în 1940 (cu titlul Clopotiva, un sat din Hațeg – Monografie sociologică). A colaborat la revista Geopolitică și geoistorie.
Contribuția semnificativă a lui Conea în știința geopolitică este legată de efortul acestuia de teoretizare a domeniului, dar și de identificare a direcției de cercetare în această știință. Conea plasează geopolitica în domeniul vast al relațiilor internaționale anticipând importanța pe care o va avea aceasta în studiul relațiilor și presiunile dintre state.
 
Foto : Ion Conea
 
Având o perspectiva geografică asupra lumii, datorită formației de geograf, Conea considera că mediul politic trebuie urmărit și definit pe temeiuri geografice. Pe acest considerent Conea afirmă că geopolitica trebuie să fie capabilă să ofere explicații despre înfățișarea hărții politice a lumii, harta aceasta fiind conform intuiților sale obiectul de studiu al geopoliticii. În acest context Conea definește politica drept știința mediului politic planetar, o știință a atmosferei sau a stării politice planetare.
 
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 25 iunie 2015:
 
 
 
 
Încercarea de a oferi o definiție generală și mai cuprinzătoare noțiunii de geopolitică din epocă are drept rezultat conturarea rolului geopoliticii de instrument în analiza problemelor politice și economice a regiunilor naturale și nu a statelor, care la un moment dat pun probleme de politică și economie mondială.
 
Opera : 
 
Clopotiva, un sat din Hațeg – Monografie sociologică
Geopolitica - împreună cu Anton Golopenția și Mihai Popa Veres. Editura Ramuri, Craiova 1940
Scurtă prezentare geografică a Republicii Populare Romîne - împreună cu Ion Velcea. Editura Stiințifică, București 1957
Articole în Geopolitica și geoistoria
 

Sursa : ro.wikipedia.com 


Etichete geopoliticăRusiaGermaniaCarpaţiDunăreMarea NeagrăpresiuninatalitateputereteritoriuomogenitateetniigeostrategieIon ConeaVasile Simileanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live