Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Noiembrie 2019
Vizualizari: 281
Comentează add

Preşedintele filo-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a desemnat, miercuri seară, pe unul dintre consilierii săi, Ion Chicu, pentru funcţia de prim-ministru.

Ion Chicu, desemnat premier în Republica Moldova

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Preşedintele filo-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a desemnat, miercuri seară, pe unul dintre consilierii săi, Ion Chicu, pentru funcţia de prim-ministru, în vederea formării a ceea ce a fost denumit un guvern tehnocrat.

Nominalizarea a fost făcută după ce fostul Guvern, condus de premierul pro-european Maia Sandu, a fost demis, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialiştii lui Igor Dodon, care făceau parte din coaliţia de guvernare.

Cristina Popuşoi de la Radio Chişinău are detalii: "Ion Chicu, prezentat drept un tehnocrat, a fost ministru de finanţe în Guvernul Partidului Democrat, începând din 2018, până la răsturnarea sa în iunie 2019 şi formarea alianţei dintre socialişti şi pro-europenii din Blocul ACUM.

Igor Dodon şi-a exprimat speranţa că va obţine şi sprijinul altor formaţiuni politice pentru Cabinetul Chicu - în condiţiile în care socialiştii au doar 36, din cei 101 deputaţi şi este nevoie de 51 pentru validarea Guvernului.

Cea mai probabilă pare a fi susţinerea celor 30 de deputaţi ai Partidului Democrat, formaţiune care de altfel a votat şi moţiunea de cenzură a socialiştilor prin care a fost răsturnat Guvernul Sandu.

De altfel, reprezentanţi ai democraţilor au afirmat că nu este exclus să voteze un premier care să ţină cont de sugestiile şi programele lor pentru cetăţeni, iar fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Guvernul Chicu are toate şansele să fie susţinut de către formaţiunea lor.

Pe de altă parte, premierul în exerciţiu, Maia Sandu, l-a calificat pe Ion Chicu drept o persoană docilă lui Igor Dodon, care a făcut mai multe acuzaţii nefondate la adresa partenerilor europeni.

Maia Sandu a declarat totodată că regretă că nu a făcut mai multe pentru a depolitiza instituţiile statului."


Etichete Republica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live