Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Andrei Partoş

16 Iulie 2014
Vizualizari: 2220
Comentează add

Ediţia 615 din 12.07.2014

Invitat: Paul Prisada Invitat: Paul Prisada - Conține audio

andrei-partos

Paul Prisada

Se poate debuta în emisiune la orice vârstă. Paul Prisada (n. 31.01.1955), liderul grupului Accent din Tulcea, a venit pentru prima oară în Studioul 31 al R.R.A. Un grup care „nu avea fani, avea prieteni, nu avea public, avea indivizi” scrie Ştefan Caraman pe caietul care însoţeşte un produs excelent, "@CCENT-Coincidenţe premeditate”.

Acest material care include două CD-uri (unul cu muzica anilor 1980-1985, altul cu piese din 2006-2007) şi un DVD a apărut în 2007, dar a ajuns la mine abia acum. Şi categoric nu din vina mea. A fost o şansă foarte bună pentru a afla cum a pornit la drum încă din 1979, cum a evoluat grupul Accent. Iniţial Paul Prisada şi Nicolae Sava au fost folkişti, apoi au făcut paşi spre folk-rock, rock progresiv. Georg Torz (flaut, muzicuţă, drâmbă pe materialul înregistrat) a intervenit telefonic din Germania unde e stabilit încă din 1982. El a compus unele piese, tot el s-a ocupat de mixaje, masterizare, producţie. Pentru majoritatea celor care ne-au ascultat, muzica Accent era absolut nouă, iar reacţiile au fost mai mult decât favorabile! Unii, câştigători de concursuri sau simpli doritori, se vor bucura de acest material bogat şi-n imagini (fotografii de Paul Agarici şi Gheorghe Ţăbârnă). Grafica e semnată de Alexandru Andrieş.

Paul Prisada ne-a povestit şi despre problemele cu cenzura, motiv pentru care Accent a avut parte doar de o jumătate de L.P. la Electrecord. Veţi auzi piese compuse pe versuri semnate de Nichita Stănescu, Mircea Dinescu, Miron Radu Paraschivescu, Ion Barbu. Îl veţi auzi şi pe Florian Pittiş. A fost şi un scurt moment live, dar şi piese preferate de invitat cu Jethro Tull, Supertramp, Robert Plant, Simon & Garfunkel. Cu plăcere am aflat că Accent vrea să ne mai ofere surprize muzicale în viitorul apropiat. Le aşteptăm cu real interes.


 Am avut şi un scurt interviu telefonic cu Silvia Dumitrescu şi Florin Apostol, care anunţau „Festivalul Naţional de Muzică Pop Pentru Copii-Insula Copiilor” (18-20 iulie Bucureşti).


  În a patra oră găsiţi noul interviu cu Julio Iglesias (înregistrat în 9 iulie) care s-a bucurat de un succes deosebit.


 Agenda Pop-rock a inclus piese cu Compact (era ziua lui Paul Ciuci), Kiss, Christie, John Petrucci, Blue, Giussy Ferreri, Nazareth, Scorpions ş.a.
 
 

Audio:


Etichete Paul Prisadaformatia AccentNicolae SavaGeorg TorzNichita StănescuMircea DinescuMiron Radu ParaschivescuIon BarbuFlorian PittişJethro TullSupertrampRobert PlantSimon & GarfunkelPaul CiuciJulio Iglesiasinterviu exclusivKissChristieJohn PetrucciBlueGiussy FerreriNazarethScorpions

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live