Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Andrei Partoş

9 Iulie 2013
Vizualizari: 5221
Comentează add

Ediţia 562 din 6 iulie 2012

Invitat: Mircea Drăgan Invitat: Mircea Drăgan - Conține audio

andrei-partos

Mircea Drăgan

A fost o revenire necesară a lui Mircea Drăgan, compozitor, orchestrator, om al clapelor. Un tânăr pensionar care a lucrat din 2005 până recent în TVR. 48 de ani de carieră impresionantă. Născut la Bucureşti (20.05.1945), Mircea Drăgan vine dintr-o familie unde muzica şi poezia se află pe primele locuri ale existenţei. A fost o bună ocazie de a puncta, cu un om avizat, începuturile rockului românesc. Mircea Drăgan a cântat cu Sideral, Mondial, Romanticii. În 1970 a absolvit Conservatorul bucureştean, iar din 1968 avea deja piesă înregistrată la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor.

Ne-a povestit despre turneele lungi peste hotare, despre importanţa lor în devenirea sa artistică. Am vorbit despre sport, familie, instrumente. O vreme a fost angajat la Teatrul de revistă „C. Tănase”, a acompaniat cu trupa sa numeroşi solişti, iar unora le-a compus piese. A cântat şi în restaurante, cluburi. O experienţă necesară şi utilă. Până la începutul anilor 90 versurile pieselor proprii au fost semnate de Gina Teodorescu, mama compozitorului. Firma sa, Drăgan Music a lucrat cu mai toţi artiţii noştri, iar în 1993 a produs primul album al lui Ştefan Bănică jr. Era prima producţie privată! S-a ocupat câţiva ani şi de revista „Actualitatea muzicală”, de Editura Muzicală a U.C.M.R. Participă şi acum în juriile unor concursuri de interpretare şi creaţie, este mereu dispus să-i ajute pe tinerii artişti. Compune în continuare şi muzică instrumentală, electronică. E chiar pasionat de acest domeniu.

Am primit de la Mircea, cartea „Muzica vieţii mele” apărută în 2005 (Editura Curtea Veche) Din păcate nu se mai găseşte. Este o lucrare autobiografică importantă pentru istoria pop-rock. Întâlnirea cu Mircea Drăgan a ne-a oferit ocazia de a-i reasculta pe Elena Cârstea alături de Silvia Dumitrescu, pe Monica Anghel, Alexandru Arşinel, Alina Mavrodin, Mirabela Dauer (solista a beneficiat şi de Top 5, rubrica specială a emisiunii, în care a figurat pe locul 4 şi compoziţia „Stai lângă fruntea mea” semnată de invitat), Mihai Constantinescu, Romanticii în diverse formule printre care şi cea cu Doru Căplescu.


 Veţi mai auzi piese cu Bill Haley, Dan Spătaru, T. Rex, Stevie Wonder, The Beatles, Marina Florea, Earth, Wind & Fire ş.a. 
 

Audio:


Etichete Mircea DraganRomanticiiSideralMondialStefan BanicaSilvia DumitrescuElena CarsteaDan SpataruMirabela DauerThe BeatlesBill HaleyMarina FloreaMonica AnghelStevie Wonderactualitatea muzicala

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live