Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Andrei Partoş

29 Iulie 2012
Vizualizari: 4120
Comentează add

Psihologul muzical - ediția 513 din 28 iulie 2012

Invitat: Filip Merca Invitat: Filip Merca - Conține audio

andrei-partos

                               Filip Merca

A fost o noapte muzical-olimpică. Partea olimpică au rezolvat-o cu vervă colegii noştri de la Redacţia Sport, aflaţi la Londra: Ştefan Alexiu, Cătălin Cârnu şi Adrian Fetecău. Ascultătorii, care nu erau în faţa televizoarelor, au primit informaţii, curiozităţi, relatări ample de la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Invitatul nopţii a fost Filip Merca, fondatorul şi naşul grupului Mondial. A fost un debut radiofonic important pentru istoria pop-rock-ului autohton. Născut la Tulcea în 28.11.1948, Filip Merca a avut o primă trupă cu repertoriu The Beatles încă din 1964. A venit la Bucureşti la Politehnică. Am lămurit şi un aspect confuz pentru multă lume: NU a fost rudă cu Iuliu Merca, deşi au cântat împreună aproape 5 ani. Veţi afla cum se făceau instrumetele, cum se procurau diferitele obiecte necesare cântatului, despre Clubul 303, despre Casa Studenţilor, despre relaţia dintre grupurile din România, despre Festivalul Club A, despre turnee, despre foştii colegi ş.a.

Filip a lipsit 7 ani din România (a plecat înainte de 1989), are şi cetăţenie americană. De la revenirea în ţară a fost mai retras, dar a compus şi a cântat piese în aromână, limba lui maternă. Este un bunic fericit al unei nepoate de 4 ani. Şi el regretă că Mondial n-a reuşit să înregistreze mai multe albume. Există unul singur, iar piese cu Iuliu Merca solist vocal sunt extrem de rare. Am difuzat piese ca „Regina străzilor” (din 1976 cu Iuliu Merca), „Cântecul maşinii” (avându-l vocal pe Doru Tufiş, piesă nedifuzată la vremea ei deşi a fost propusă de un şef de la miliţie) şi o versiune inedită a hit-ului „Romanţă fără ecou” cu Filip Merca solist vocal. Filip este şi autorul tripticului „Vântul - Nopţi de veghe - Vara” inclus pe CD-ul „Remember Mondial” din 1998 (înregistrările sunt din perioada 1969-1971).

Pe parcursul emisiunii veţi auzi, pe lângă preferinţele invitatului şi câteva piese compuse de diverşi creatori special pentru Jocurile Olimpice. Finalul a revenit versiunii integrale a piesei „July Morning” al grupului Uriah Heep (1971), fiind ultima ediţie din această lună.

INVITAŢIE:

Dragi vizitatori-ascultători, pentru comentarii, propuneri, dezbateri vă invit pe forumul meu www.andreipartos.ro. Avem loc și vă asigur de răspuns prompt!


Etichete Filip MercaMondial.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live