Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

28 Ianuarie 2022
Vizualizari: 956
Comentează add

Analistul economic Constantin Rudniţchi, despre anunţul Băncii Centrale americane de a creşte dobânda-cheie la următoarea şedinţă de politică monetară.

Investitorii, „mai temperați” după anunțul Băncii Centrale americane

iulian-olescu

  Foto: Arhivă/Reuters.

Realizator: Mihaela Mihai - Anunţul Băncii Centrale americane că va creşte dobânda-cheie la următoarea şedinţă de politică monetară nu a luat complet prin surprindere pieţele, deoarece existau deja semnale în această direcţie şi întrucât inflaţia a atins valori nemaiîntâlnite în ultimii ani. Efectele asupra pieţei de capital româneşti sunt deocamdată reduse - explică analistul economic Constantin Rudniţchi.

Constantin Rudniţchi: Piața de capital din România este legată de pieţele internaționale la un anumit nivel, pentru că totuși piața românească rămâne o piață mică, dar e limpede că există interconexiuni. Acest anunț pe care Rezerva Federală Americană l-a făcut era un pic de așteptat, adică investitorii pe piețele internaționale incluseseră acest anunț deja în tranzacțiile lor. Deja în ultima perioadă, marile piețe financiare începuseră să aibă scăderi ușoare, așa-numite corecții, deci nu erau coborâri mari ale prețurilor sau ale indicilor bursieri, dar au fost zile la rând în care indicii bursieri erau pe roșu. În ceea ce privește piața românească, trebuie să fie o scădere destul de mare pe piețele internaționale pentru ca și bursa românească să fie afectată. Pe de altă parte, bursa din România n-a crescut la un nivel atât de mare precum Bursa de la New York și atunci sigur că investitorii sunt un pic mai temperați.

Realizator: Constantin Rudniţchi mai spune că o tendinţă de creştere a dobânzilor, începută de Banca Centrală americană şi continuată, la un moment dat, şi de alte mari instituţii financiare, va influenţa pieţele, însă vor exista diferenţe între modurile cum vor reacţiona preţurile acţiunilor, în funcţie de domeniul din care provin companiile listate respective - ne-a transmis reporterul Iulian Olescu.


Etichete (ii)dobandacheiesua

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live