Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

17 Mai 2012
Vizualizari: 1693
Comentează add

După 2 ani de scăderi, investiţiile străine directe au crescut în Bulgaria în ultimele 12 luni. Analiştii consideră că nu există motive de optimism, pentru că marii investitori se îndreaptă spre ţările vecine.

Investiţiile străine în Bulgaria, "în creştere"

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Banca Naţională a Bulgariei. Foto: Arhivă Agerpres.

Statistica Băncii Naţionale a Bulgariei arată că, în primul trimestru, în Bulgaria au intrat 236 de milioane de euro investiţii directe.

Şeful Agenţiei de Investiţii, Borislav Petrov, a anunţat că, în această perioadă, retragerea de capitaluri din băncile bulgare s-a încetinit.

În ultimele 12 luni, investiţiile directe au crescut cu 33%, până la 1,62 miliarde de euro, departe de cele peste 6 miliarde de euro realizate în urmă cu câţiva ani.

Nivelul minim a fost atins la finele lui 2010.

Experţi ai opoziţiei au amintit că tot Banca Naţională a Bulgariei a informat deja despre scăderea investiţiilor directe în primele două luni ale anului.

Din această instituţie au explicat aparenta contradicţie prin faptul că diferenţa între noile investiţii şi cele retrase este totuşi pozitivă.

Profesorul Dimităr Ciubanov a avertizat că nu există motive de optimism.

Investiţiile directe sunt stimulate de nivelul mic al taxelor şi de criza în Grecia, de unde în Bulgaria vor putea fi transferate capitaluri.

Informaţiile din ultimele luni arată însă ca marii investitori se îndreaptă spre Turcia, România şi Serbia, a declarat expertul bulgar.

Baza de comparaţie este foarte scăzută, astfel încât informaţia despre o creştere, fie şi cu câteva zeci de procente, nu spune mare lucru.

Nu există motive întemeiate de a ne aştepta la o creştere semnificativă a investiţiilor în următoarele luni, ci numai la o încetinire, în continuare, a retragerilor de capital.


Etichete Borislav PetrovBulgariaBanca Naţionalăinvestiţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live