Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

21 Mai 2013
Vizualizari: 1386
Comentează add

Termenul a fost avansat la o reuniune de marţi a oficialilor din ţările care promovează proiectul: România, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia.

Investiţiile pentru proiectul Nabucco, decise în 2014

ciprian-sasu

Foto: Reuters.

Investiţiile pentru dezvoltarea proiectului gazoductului Nabucco ar urma să fie decise anul acesta, iar construcţia conductei ar trebui să înceapă în 2015.

Termenele au fost avansate la o reuniune de marţi a oficialilor din ţările care promovează proiectul: România, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia.

Oficialii au analizat la Bucureşti perspectivele proiectului. Gazoductul Nabucco ar urma să lege zona Mării Caspice de Europa Centrală şi de Sud-Est.

Prezent la începutul discuţiilor, premierul Victor Ponta s-a declarat convins că ţările din regiune, direct implicate, pot suţine efortul financiar pe care construcţia gazoductului îl presupune.

"România a fost implicată şi este, prin Transgaz, una din ţările care susţine cu tărie realizarea acestui proiect, chiar dacă în comparaţie cu alte ţări din zonă dependenţa noastră faţă de gazele care ar urma să fie tranzitate prin acest proiect este mai mică, dar pe termen mediu şi lung pentru România, pentru regiune, realizarea aceastui proiect reprezintă o şansă de dezvoltare şi o şansă de siguranţă energetică; reducerea dependenţei faţă de un singur producător reprezintă un interes strategic major", spune Victor Ponta.

Băncile ezită să acorde finanţări

Oamenii de afaceri care investesc în energia regenerabilă sunt îngrijoraţi din cauza instabilităţii normelor şi a legislaţiei care reglementează domeniul, susţine secretarul general al Camerei de Comerţ italiene pentru România, Adrian Dimache.

Potrivit reporterului nostru Oana Rusu, în acest moment întocmirea unui plan de afaceri pe un termen mai lung în domeniul energiei regenerabile este foarte dificilă, iar băncile ezită să acorde finanţările necesare.

Limitarea numărului de certificate verzi sau cea a puterii instalate, limitarea posibilităţii de încheiere a contractelor bilaterale sau excuderea terenurilor agricole din dezvoltarea parcurilor fotovoltaice ar fi câteva dintre nemulţumirile investitorilor.

Având în vedere situaţia, a declarat reprezentantul Camerei de Comerţ italiene pentru România, investitorii se întreabă dacă mai merită să investească în ţara noastră.


Etichete NabuccoVictor PontaAdrian Dimache

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live