Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

21 Februarie 2017

Comisia Europeană a decis să investească aproape o jumătate de miliard de euro în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice.

Investiții majore în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice Investiții majore în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice - Conține audio

mihaela-mihai

Comisia Europeană a decis să investească aproape o jumătate de miliard de euro în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice.

Este vorba mai precis de suma de 444 de milioane de euro, bani care vor merge, cu acordul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru co-finanțare unui număr de 18 proiecte din domeniul electricității, gazelor naturale și al rețelelor inteligente.

Nici unul dintre proiecte nu este din România.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În schimb, Croația primește cea mai mare sumă, de 102 milioane de euro, pentru construcția unui terminal de gaz natural lichefiat în largul insulei  Krk.

 Proiectul va permite diversificarea surselor de aprovizionare din regiune, va spori securitatea energetică și competitivitatea prețurilor.

O altă subvenție de 90 de milioane de euro este acordată unui proiect innovator de stocare a energiei prin acumulare de aer comprimat. Este dezvoltat în Irlanda de Nord și constă în transformarea în aer comprimat a surplusului de energie. Piaţa ar beneficia astfel de o cantitate importantă din producţia realizată din surse regenerabile.

Uniunea Europeană contribuie cu peste 40 de milioane de euro şi la punerea în practică a unui ambiţios proiect de infrastructură în Germania. Graţie finanţării comunitare, 700 de kilometri de cablu de înaltă tensiune vo fi instalaţi exclusiv pe sub pământ.  Linia de transport va face legătura între nordul ţării, unde se produce o cantitate importantă de energie din centrale eoliene, şi sud unde cererea este foarte mare. 

Proiectul va încuraja în acelaşi timp schimbul transfrontalier de energie cu alte state membre ale Uniunii. 
Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Šefčovič, toate cele 18 proiecte susţinute financiar de Bruxelles  vor  contribui la realizarea mult doritei Uniuni a Energie. De acest obiectiv se ocupă chiar Maros Šefčovič.

La rândul său,  Miguel Arias Cañete, comisar pentru politici climatice şi energie, spune că piaţa energetică europeană are şansă să devină competitivă, care să le ofere consumatorilor  preţuri tot mai mici.  

    Banii provin dintr-un program  special al Uniunii, denumit Mecanismul de Inteconectare în Europa. Sumă totală  alocată pentru proiecte de infrastructură energetică trans-europeană pentru perioada 2014-2020 se ridică la peste 5 miliarde de euro.
 


Etichete euranetpluscomisia europeanauniunea europeanaproiecteinfrastructura energeticasurse regenerabile

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live