Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Investiții majore în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice

Comisia Europeană a decis să investească aproape o jumătate de miliard de euro în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice.

Investiții majore în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice

Articol de Mihaela Mihai, 21 Februarie 2017, 09:07

Comisia Europeană a decis să investească aproape o jumătate de miliard de euro în proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice.

Este vorba mai precis de suma de 444 de milioane de euro, bani care vor merge, cu acordul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru co-finanțare unui număr de 18 proiecte din domeniul electricității, gazelor naturale și al rețelelor inteligente.

Nici unul dintre proiecte nu este din România.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În schimb, Croația primește cea mai mare sumă, de 102 milioane de euro, pentru construcția unui terminal de gaz natural lichefiat în largul insulei Krk.

Proiectul va permite diversificarea surselor de aprovizionare din regiune, va spori securitatea energetică și competitivitatea prețurilor.

O altă subvenție de 90 de milioane de euro este acordată unui proiect innovator de stocare a energiei prin acumulare de aer comprimat. Este dezvoltat în Irlanda de Nord și constă în transformarea în aer comprimat a surplusului de energie. Piaţa ar beneficia astfel de o cantitate importantă din producţia realizată din surse regenerabile.

Uniunea Europeană contribuie cu peste 40 de milioane de euro şi la punerea în practică a unui ambiţios proiect de infrastructură în Germania. Graţie finanţării comunitare, 700 de kilometri de cablu de înaltă tensiune vo fi instalaţi exclusiv pe sub pământ. Linia de transport va face legătura între nordul ţării, unde se produce o cantitate importantă de energie din centrale eoliene, şi sud unde cererea este foarte mare.

Proiectul va încuraja în acelaşi timp schimbul transfrontalier de energie cu alte state membre ale Uniunii.
Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Šefčovič, toate cele 18 proiecte susţinute financiar de Bruxelles vor contribui la realizarea mult doritei Uniuni a Energie. De acest obiectiv se ocupă chiar Maros Šefčovič.

La rândul său, Miguel Arias Cañete, comisar pentru politici climatice şi energie, spune că piaţa energetică europeană are şansă să devină competitivă, care să le ofere consumatorilor preţuri tot mai mici.

Banii provin dintr-un program special al Uniunii, denumit Mecanismul de Inteconectare în Europa. Sumă totală alocată pentru proiecte de infrastructură energetică trans-europeană pentru perioada 2014-2020 se ridică la peste 5 miliarde de euro.