Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 August 2021
Vizualizari: 388
Comentează add

La Chişinău, majoritatea pro-europeană din Parlament a votat pentru învestirea unui nou Executiv.

Învestirea unui nou Executiv la Chişinău

radiojurnal

Natalia Gavriliță. Foto: radiochisinau.md.

La Chişinău, majoritatea pro-europeană din Parlament a votat pentru învestirea unui nou Executiv, în frunte cu Natalia Gavriliţă, actuala vicepreşedintă a Partidului Acţiune şi Solidaritate, formaţiune condusă anterior de preşedinta ţării, Maia Sandu.

Programul guvernamental, prezentat în faţa Legislativului, include în principal măsuri care vizează creşterea veniturilor populaţiei şi reforma instituţiilor statului, după cum transmite Cristina Popuşoi de la Radio Chişinău.


Reporter: Programul de activitate al noului guvern de la Chișinău, cu denumirea ,,Moldova vremurilor bune“ include printre priorități: reforma Justiției, curățarea instituțiilor statului de corupție, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei și creșterea pensiilor. Într-un discurs pronunțat în plenul Parlamentului, Natalia Gavriliță s-a referit și la problemele cu care se confruntă Republica Moldova: migrația și scăderea natalității, infrastructura subdezvoltată, precaritatea sistemului de educație și de sănătate. De asemenea, ea s-a pronunțat pentru promovarea unei politici externe active și întreprinderea pașilor necesari pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Executivul va avea în componența sa 13 ministere, față de 9 în prezent și două posturi de vicepremier fără portofoliu, în domeniul reintegrării și pentru digitalizare. Printre membrii noului guvern sunt unii miniștri din Executivul condus de Maia Sandu în 2019, deputați și membri ai PAS, dar și persoane care nu s-au implicat până acum în politică, precum directorul general al Sindex România, Marcel Spătar care va deține portofoliul Protecției sociale. Premierul Natalia Gavriliță a declarat la ceremonia de învestitură că guvernul său urmează să pună în aplicare viziunea de transformare a Republicii Moldova, propusă de președinta Maia Sandu în alegerile prezidențiale de anul trecut și de PAS, la alegerile parlamentare din acest an.


Realizator: Premierul Florin Cîţu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban au transmis, astăzi, mult succes noului Guvern al Republicii Moldova şi au asigurat-o pe şefa acestuia, Natalia Gavriliţă, de sprijinul autorităţilor de la Bucureşti.

La rândul său, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a menţionat într-o discuţie la telefon cu omologul său de la Chişinău, Nicolae Popescu, relaţia specială dintre România şi Republica Moldova, precum şi necesitatea relansării colaborării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

 

Etichete republica moldovachisinaunatalia gavrilita(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live